Alfréd
-2 °C
2 °C

Új tagok az euró előszobájában

2004.06.28. 10:40
Észtország, Litvánia és Szlovénia vasárnap csatlakozott az árfolyammechanizmushoz (ERM-II), amelynek keretében valutájuk árfolyamát az euróhoz kötik - jelentette be az Európai Bizottság.
Uniós és tagállami illetékesek már a hónap elején jelezték, hogy Észtország és Litvánia ERM-II-csatlakozása legfeljebb hetek kérdése lehet. Szlovénia esetében azonban a mostani bejelentés váratlan volt, mert bár ezen ország csatlakozását is közelinek jósolták, általában csak az év második felére várták.

A lépés célja mindhárom ország esetében az, hogy már 2007-ben a gazdasági és pénzügyi unió (EMU) tagjává válhassanak. Brüsszeli tájékoztatás szerint az árfolyammechanizmusba való belépésükről szóló döntést az euróövezethez tartozó országok, a valutaunión kívüli, de az ERM-II-ben részt vevő Dánia, valamint az Európai Központi Bank hozta meg, a három érintett országgal egyetértésben.

A mostani döntés részeként a három deviza euróhoz viszonyított középárfolyamát 15,6466 észt koronában, 239,640 szlovén tolárban, illetve 3,45280 litván litasban határozták meg. Az EU-hoz újonnan csatlakozott országok közül Ciprus lehet a következő, amely - valószínűleg még ebben az évben - csatlakozik az ERM-II-höz. Központi bankjának illetékesei azonban a hónap elején figyelmeztettek arra, hogy ez az államháztartás helyzetének szeptemberben esedékes felülvizsgálatától függ.