Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Új vizsgálat az Eurostat-sikkasztás ügyében

2003.07.10. 08:54
Több hónapi cáfolat és ködösítés után az EU brüsszeli bizottsága elismerte: a luxemburgi székhelyű Eurostatnál durva jogsértések történtek. Feltételezhető, hogy ezek sokkal szélesebb körre terjednek ki, mint azt korábban feltételezték. Most új vizsgálat kezdődik, ezt a bizottság főtitkára vezeti.
Az Európai Unió brüsszeli bizottság fegyelmi eljárást indított Yves Franchet, a hivatal már korábban lemondott főigazgatója és két aligazgató ellen. Az európai statisztikai hivatal vezetői a feltételezések szerint az elmúlt másfél évtizedben mesterségesen földuzzasztott számlázási technikával a tényleges költségeken túl különpénzekhez juttatták a szerződő partnerek kis körét.

Romano Prodi sem tudott az eljárásról

Szerdán a bizottság két tagja, Neil Kinnock és Pedro Solbes beszámolt az Európai Parlament (EP) frakcióvezetőinek a legfrissebb fejleményekről. Ez azt követően történt, hogy a bizottság nyomozói kedden kiszálltak Luxemburgba és lefoglalták a sikkasztásra utaló dokumentumokat.

A bizottság tekintélye már korábban megtépázódott az ügyben. Romano Prodi elnök és a költségvetésért felelős Michaele Schreyer ugyanis rendre azt állította: nem volt tudomása sem a visszaélésekről, sem arról, hogy a bizottság független nyomozó hivatala, az OLAF már vizsgálatot indított.

Az új vizsgálatot a bizottság főtitkára vezeti

Mint időközben kiderült, a bizottság főtitkára, David O'Sullivan saját hatáskörében döntött úgy, nem tájékoztatja Prodit, hogy "ezzel is garantálja az OLAF függetlenségét". A bizottság most elvette az ügyet az OLAF-tól és maga hozott létre egy húszfős csoportot az Eurostat összes megbízási szerződésének kivizsgálására.

Az EP mindazonáltal bírálta, hogy ennek a csoportnak az élére éppen O'Sullivant nevezték ki. Nem véletlen, hogy a bizottság a legfrissebb jelentésével szinte lóhalálában vágtatott az EP-hez, hiszen az EU-költségvetés jóváhagyása az EP egyik legfontosabb joga, megtagadása súlyos válsághoz vezetne. Ez általában késhegyig folyó vita tárgya, az EU számvevőszéke például rendellenességre hivatkozva évek óta megtagadja az EU könyvelésének hitelesítését.