István, Vajk
18 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Áfakompatibilis az osztrák e-számla

2004.01.22. 15:20
Az osztrák pénzügyminisztérium rendeletben teremtette meg annak feltételeit, hogy a vállalatok a számláikat kizárólag elektronikus úton állítsák ki, és továbbítsák egymásnak.
Az osztrák gazdasági kamara közleménye szerint megfelelő feltételek mellett lehetővé vált a számlák elektronikus kiállítása. Ennek nem csak a vállalatok láthatják hasznát, hanem mindenki, aki számlákat fogad be és archivál.

A postai továbbítás megspórolása a számla kiegyenlítésének idejét akár egy héttel is lerövidítheti. Ezen kívül az e-számlák révén a kézi átszámolás és feldolgozás is feleslegessé válik.

Nem volt adólevonás

A mostanáig továbbított elektronikus számlák nem feleltek meg az osztrák áfatörvény előírásainak, és így nem voltak használhatóak adócsökkentésre, emlékeztetett a pte hírügynökség.

A pénzügyminisztérium új rendeletével azonban már ez elől is elhárult minden akadály. Az egyedi számlákat ugyanakkor aláírással kell ellátni. A gazdasági kamara arra számít, hogy az e-számlák kibocsátása a már bejáratott üzleti kapcsolatokban nyer teret, és a fogyasztók esetében minimális jelentőséggel bír majd.

24 órás hivatal

Eközben az országban parlamenti bizottság vitatja meg az e-kormányzatról szóló törvényjavaslatot. A törvény például előírná, hogy valamennyi elektronikus hivatali szolgáltatásnak a nap 24 órájában működnie kell.

Az elektronikus akta bevezetésével a jövőben hivatali ügykezelés teljesen elektronikus alapon folyhat, az adatfeldolgozástól a határozat elkészítéséig.