Elemér
0 °C
10 °C

Kapzsi, szívtelen multi vagy ártatlan károsult?

2002.12.19. 12:47
Nem fogadta el az etióp kormány 1,5 millió dolláros ajánlatát a Nestlé, amely 6 milliót követel az afrikai országtól, mivel a helyi kommunista rezsim 1975-ben erőszakkal államosította egy olyan német vállalat helyi leánycégét, amely a svájci konszern kezébe került. Etiópia költségvetése szinte kiürült, miközben éhínség fenyeget. A vitatott összegből egymillió embert lehetne egy hónapig táplálni - állítja egy segélyszervezet.
A Nestlét nem hatotta meg, hogy a világ legszegényebb országát az utóbbi 20 év legdurvább éhínsége fenyegeti, és ragaszkodik jogos jussához, a 6 millió dollárhoz.

Azért, hogy a külföldi tőke folyamatosan áramoljon befelé - ami életfontosságú a fejlődő országoknak - nagyon is kívánatos, hogy a vitás kérdések a nemzetközi jog alapján, tisztességesen dőljenek el - fogalmazott az élelmiszeripari világcég szóvivője.

Elvi kérdés

A koldusszegény etióp kormány peren kívül 1,5 millió dollárt ajánlott fel, de a Nestlé elvi kérdésnek tarja az ügyet és nem engedett. A cég vezérigazgatója, Peter Brabeck-Letmathe ugyanakkor három évvel ezelőtt lenyilatkozta, hogy "Egyszer meg fogják tőlünk kérdezni: mit tettek az éhínség ellen a fejlődő országokban?".

Nincs eső

Az éhínség most súlyosnak ígérkezik. Meles Zenawi etióp miniszterelnök a múlt hónapban legalábbis azt állította, hogy az országban 6 millió embernek van szüksége élelmiszer gyorssegélyre, de a számuk hónapokon belül 15 millióra emelkedhet.

Az éhínség oka, hogy egyes területeken három éve nem esett az eső, ráadásul a lakosság negyedét eltartó kávétermesztés gyengélkedik a babkávé árának összeomlása miatt. A Nestlé, amely a világ legnagyobb kávéfeldolgozója, sokat nyert az alacsony áron, profitja tavaly 5,5 milliárd dollár volt.

Csak hagyni kellene

A segélyszervezetek dühödten reagáltak arra, hogy a Nestlé ragaszkodik a hat millió dollárjához. "Legrosszabb esetben is el kellett volna fogadniuk a kormány ajánlatát, de az összeget igazából az éhség enyhítésére kéne fordítaniuk és elállni a további pereskedéstől " - mondta Sophia Tickell, az Oxfam munkatársa. "A cégnek nincs szüksége a hatmillióra. Igen nyereséges vállalkozásról van szó, amely a követelés elengedésével könnyen teljesíthetné vállalását, az éhínség leküzdését a fejlődő országokban" - tette hozzá.