Árpád
-2 °C
3 °C

Kapzsi, szívtelen multi vagy ártatlan károsult?

2002.12.19. 12:47
Nem fogadta el az etióp kormány 1,5 millió dolláros ajánlatát a Nestlé, amely 6 milliót követel az afrikai országtól, mivel a helyi kommunista rezsim 1975-ben erőszakkal államosította egy olyan német vállalat helyi leánycégét, amely a svájci konszern kezébe került. Etiópia költségvetése szinte kiürült, miközben éhínség fenyeget. A vitatott összegből egymillió embert lehetne egy hónapig táplálni - állítja egy segélyszervezet.
A Nestlét nem hatotta meg, hogy a világ legszegényebb országát az utóbbi 20 év legdurvább éhínsége fenyegeti, és ragaszkodik jogos jussához, a 6 millió dollárhoz.

Azért, hogy a külföldi tőke folyamatosan áramoljon befelé - ami életfontosságú a fejlődő országoknak - nagyon is kívánatos, hogy a vitás kérdések a nemzetközi jog alapján, tisztességesen dőljenek el - fogalmazott az élelmiszeripari világcég szóvivője.

Elvi kérdés

A koldusszegény etióp kormány peren kívül 1,5 millió dollárt ajánlott fel, de a Nestlé elvi kérdésnek tarja az ügyet és nem engedett. A cég vezérigazgatója, Peter Brabeck-Letmathe ugyanakkor három évvel ezelőtt lenyilatkozta, hogy "Egyszer meg fogják tőlünk kérdezni: mit tettek az éhínség ellen a fejlődő országokban?".

Nincs eső

Az éhínség most súlyosnak ígérkezik. Meles Zenawi etióp miniszterelnök a múlt hónapban legalábbis azt állította, hogy az országban 6 millió embernek van szüksége élelmiszer gyorssegélyre, de a számuk hónapokon belül 15 millióra emelkedhet.

Az éhínség oka, hogy egyes területeken három éve nem esett az eső, ráadásul a lakosság negyedét eltartó kávétermesztés gyengélkedik a babkávé árának összeomlása miatt. A Nestlé, amely a világ legnagyobb kávéfeldolgozója, sokat nyert az alacsony áron, profitja tavaly 5,5 milliárd dollár volt.

Csak hagyni kellene

A segélyszervezetek dühödten reagáltak arra, hogy a Nestlé ragaszkodik a hat millió dollárjához. "Legrosszabb esetben is el kellett volna fogadniuk a kormány ajánlatát, de az összeget igazából az éhség enyhítésére kéne fordítaniuk és elállni a további pereskedéstől " - mondta Sophia Tickell, az Oxfam munkatársa. "A cégnek nincs szüksége a hatmillióra. Igen nyereséges vállalkozásról van szó, amely a követelés elengedésével könnyen teljesíthetné vállalását, az éhínség leküzdését a fejlődő országokban" - tette hozzá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?