Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Növekvőben a munkanélküliség az euróövezetben

2003.01.09. 09:42
Az euróövezetben 8,4, az Európai Unióban valamivel kisebb, 7,7 százalékos munkanélküliségi arányt mértek novemberben. Minden jel arra mutat, hogy 2003-ban a munkanélküliségi ráta majdnem egy teljes százalékponttal növekedni fog.
Az euróövezet tizenkét országának átlagos munkanélküliségi rátája novemberben alig változott, 8,4 százalékos volt, ám néhány nagy gazdaság esetében a helyzet jelentősen romlott, adta hírül a héten az EU.

A gazdasági szakemberek a munkanélküliség lassú növekedésére számítanak. A létszámleépítések és a gyenge gazdasági növekedés hatására a munkanélküliségi ráta az idén becslések szerint eléri a 9 százalékot.

A két véglet: Spanyolország és Luxemburg

Az euróövezet legnagyobb gazdaságaként számon tartott, a gazdasági visszaesés elhárításáért küszködő Németország munkanélküliségi rátája novemberben 8,3-ról 8,4 százalékra emelkedett. Franciaországban az állástalanok aránya még nagyobb, makacsul tartja a 8,8 százalékos szintet.

A munkanélküliség Spanyolországban a legmagasabb 11,7 százalékról 11,8 százalékra emelkedett. Olaszországról ugyan nincsenek adatok, ám az ország legjelentősebb gépkocsigyára, a Fiat SpA körüli gondok minden bizonnyal a munkaerőpiacot is befolyásolják.

A másik póluson Luxemburgot találjuk, amely továbbra is az euróövezet legalacsonyabb munkanélküliségi rátájával büszkélkedhet, novemberben alig 2,6 százalékos volt a mutató.

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat tájékoztatása szerint a 15 tagú unióban a munkanélküliség változatlan, 7,7 százalékos.