Gerzson
-3 °C
3 °C

Mibe kerül az EU-szabályok bevezetése?

2003.01.24. 14:40
Kapcsolódók (1)
Az Európai Bizottság becslése szerint a GDP 2-3 százalékát kell "befektetnie"a tíz új belépőnek saját csatlakozási projektjébe. Csupán az EU környezetvédelmi jogszabályaiban foglaltak végrehajtása 80-110 milliárd eurót emészt majd fel.
A 2004-ben EU-taggá váló országoknak a belépéstől kezdve át kell venniük az EU teljes hatályos joganyagát. Ez nem csak adminisztratív feladatokat jelent, hanem komoly költségekkel is jár, hiszen a jogszabályok egy sor előírását teljesíteni kell.

Az aquis communitaire érvényesítéséhez a csatlakozó tízek kénytelenek lesznek állami vagy magán-pénzintézetekhez fordulni. Előfordulhat az is, hogy az EU törvénycsomagjának alkalmazása érdekében a kormányok az adóterhek növelésére vagy hasonló gazdasági intézkedésekre kényszerülnek.

Gyenge adminisztrációs rendszer

A közösségi törvények alkalmazása elsősorban a gyenge közigazgatási képesség miatt okoz majd gondot. A 2004-ben csatlakozó országoknak ezen túlmenően olyan jellegzetes problémáik is vannak - mint például a környezeti állapot -, amelyek megoldása plusz anyagi terhekkel jár. Az Európai Bizottság becslése szerint az EU törvénycsomagjának teljes körű alkalmazásához a GDP 2-3 százalékával egyenértékű befektetésekre van szükség, tájékoztat az EU Observer.

A csatlakozást követően az új tagországok fő anyagi forrását a szerkezeti és kohéziós alapok jelentik majd. A tízek 2004-2006-ban körülbelül 22 milliárd euró értékű szerkezeti támogatáshoz jutnak. Eszerint csupán a kohéziós alapból származó környezetvédelmi befektetési támogatások a csatlakozást megelőző időszak támogatásainak háromszorosára emelkednek. A bizottság tájékoztatása szerint környezetvédelemre a szerkezeti és a vidékfejlesztési alapból nyújtanak majd többlettámogatást.

A tízeket az aquis alkalmazását sürgetik

A környezetvédelmi biztos nemhivatalos találkozón figyelmeztette a tízek környezetvédelmi minisztereit az EU-törvénykezéssel kapcsolatos elvárásokra.

- Nem elég elfogadni a törvényeket, azokat alkalmazni is kell. Tavaly óta az unión belül különös figyelmet szentelünk az előírások betartásának, illetőleg megsértésének - nyilatkozta Margot Wallström környezetvédelmi biztos.

A bizottság rendszeresen figyeli majd az elkötelezettségek tiszteletben tartását, s fél évvel a 2004 májusára tervezett csatlakozás előtt jelentést tesz a törvényalkalmazás helyzetéről. A 15 tagország egyébként egyetért a bizottság javaslatával, amely szigorú intézkedéseket helyez kilátásba azon országok ellen, amelyek nem tesznek eleget elfogadott kötelezettségeiknek.

Muszáj lesz óvni a környezetet

- Ellenőrizzük majd, hogy megtartják-e ígéreteiket, megbizonyosodunk afelől, hogy folytatják a tagsághoz szükséges reformok bevezetését, s hogy biztosítják az új törvények hatékony működését. A szavak nem elegendőek - intette Margot Wallström a 2004-es csatlakozók környezetvédelmi minisztereit, elismerve, hogy a következő időszakban a tízeknek nehéz és költséges terheket kell vállalniuk.

Brüsszelben jegyzéket készült az EU törvénycsomagjának elfogadásával járó előnyökről. Ezek közé sorolják a föbb levegőszennyező anyagok visszaszorulását, az ivóvíz minőségének javulását, a mérgező fémek kiáramlásának csökkenését, általában véve a környezeti viszonyok jelentős mértékű javulását a csatlakozók térségében.