Szilvia
5 °C
16 °C

Ötven főnél kezdődik a munkahelyi agora

2002.02.06. 10:05
Az Európai Parlament szerdán szavaz arról az irányelvről, mely szerint az unióban a munkavállalókat megilleti a tájékoztatás a fontos cégdöntésekről.
Az új szabályozás szerint a foglalkoztatottaknak joguk van az átfogó tájékoztatásra cégük gazdasági és pénzügyi helyzetéről, valamint a vezetés lényegi döntéseiről, így a tervezett elbocsátásokról, átalakításokról vagy cégbezárásokról.

Az uniós alkalmazottak felét érinti

A döntéseket addig fel kell függeszteni, amíg az érintettek hozzászólását meg nem hallgatták.

Ezzel az alkalmazotti állomány lehetőséget kap arra, hogy közreműködjön a döntésekben, illetve a lehetséges következmények enyhítésében - írja az APA.

Az irányelv egyelőre csak a legalább 50 főt foglalkoztató cégekre vonatkozik. Az Európai Bizottság adatai szerint az uniós foglalkoztatottak mintegy 50 százaléka ebbe a körbe tartozik.

Három év lenne a bevezetésére

Az EU-tagországoknak az irányelvet három éven belül át kell ültetniük nemzeti törvényeik közé. A 100 főnél többet foglalkoztató cégek esetén további egy év áll rendelkezésre.

Jelenleg több EU-országban nincsenek ilyen előírások. Az egyes országok már meglévő szabályozását viszont az új irányelv nem érinti.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?