Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Túl nagy a bővítési keret

2002.02.13. 11:45
Az Európai Unió pénzügyminisztereinek keddi brüsszeli ülésén többen is túlzottan költségesnek nevezték az Európai Bizottság által javasolt tervet a bővítés finanszírozására.
Az EU végrehajtó testülete a minap 40,2 milliárd eurós kiadást javasolt a tagországoknak a 2004-2006 közötti időszakra a jelöltek felvételének pénzügyi támogatására.

Tíz milliárd euróval kurtítanák meg sz összeget

A Reuters uniós diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy a EU-pénzügyminiszterek keddi brüsszeli ülésén több ország - Hollandia vezetésével - kikelt a terv ellen.

Az egyik elhangzott javaslat szerint 10 milliárd euróval csökkenteni kellene a finanszírozási javaslatban szereplő összeget.

Ne kapjanak egyáltalán közvetlen mezőgazdasági támogatást

Uniós források szerint Ausztria, Nagy-Britannia és Svédország képviselője azt is felvetette, hogy a majdani új tagok ne részesüljenek közvetlen mezőgazdasági támogatásban.

A jelenleg érvényes bizottsági javaslat szerint a jelölt országok mezőgazdasági termelői a bővítés után a régi uniós tagoknak járó közvetlen agrárszubvenciók akkori értékének 25 százalékát kapnák, és ez az arány fokozatosan, 10 év alatt menne fel 100 százalékra.

Németország csökkentené az uniós agrárköltségvetést

A Reuters által idézett források szerint Németország megerősítette azt a követelését, hogy a bővítési tárgyalások befejezése előtt dolgozzák ki az unió közös agrárpolitikájának (CAP) költségcsökkentési tervét.

Fel sem tudják használni - gondolják a miniszterek

Több más ország képviselője szerint azért kell csökkenteni a bővítés finanszírozási költségeit, mert a majdani új tagok adminisztrációs kapacitásaik szűkössége miatt nem is lesznek képesek felhasználni a tervezett juttatások zömét.

Karl-Heunz Grasser osztrák pénzügyminiszter azt mondta: az uniós pénzügyminiszterekre hárul annak kimondása, hogy az adófizetők érdekében a lehető legalacsonyabban kell tartani a bővítési költségeket.

A bizottság azonban arra kérte a pénzügyminisztereket: ne engedjék, hogy a szűk nemzeti érdekek késleltessék a felvételi tárgyalásokat, mivel a finanszírozási tervvel a jelenlegi tagországoknál sokkal szegényebb jelölt országok érdekeit is figyelembe kell venni.

A bővítési biztos szerint jó kiindulási alap a bizottsági javaslat

Günter Verheugen beszámolója szerint az ülésen mindenki egyetértett azzal, hogy a bizottság finanszírozási javaslata "jó kiindulási pont".

- Nincsenek új feltételek, és a bővítés nincs kötelező erővel összekapcsolva a közös agrárpolitika reformjával - mondta a nyilvánosságnak szánt keddi nyilatkozatában a bizottság bővítési biztosa.