Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Túl nagy a bővítési keret

2002.02.13. 11:45
Az Európai Unió pénzügyminisztereinek keddi brüsszeli ülésén többen is túlzottan költségesnek nevezték az Európai Bizottság által javasolt tervet a bővítés finanszírozására.
Az EU végrehajtó testülete a minap 40,2 milliárd eurós kiadást javasolt a tagországoknak a 2004-2006 közötti időszakra a jelöltek felvételének pénzügyi támogatására.

Tíz milliárd euróval kurtítanák meg sz összeget

A Reuters uniós diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy a EU-pénzügyminiszterek keddi brüsszeli ülésén több ország - Hollandia vezetésével - kikelt a terv ellen.

Az egyik elhangzott javaslat szerint 10 milliárd euróval csökkenteni kellene a finanszírozási javaslatban szereplő összeget.

Ne kapjanak egyáltalán közvetlen mezőgazdasági támogatást

Uniós források szerint Ausztria, Nagy-Britannia és Svédország képviselője azt is felvetette, hogy a majdani új tagok ne részesüljenek közvetlen mezőgazdasági támogatásban.

A jelenleg érvényes bizottsági javaslat szerint a jelölt országok mezőgazdasági termelői a bővítés után a régi uniós tagoknak járó közvetlen agrárszubvenciók akkori értékének 25 százalékát kapnák, és ez az arány fokozatosan, 10 év alatt menne fel 100 százalékra.

Németország csökkentené az uniós agrárköltségvetést

A Reuters által idézett források szerint Németország megerősítette azt a követelését, hogy a bővítési tárgyalások befejezése előtt dolgozzák ki az unió közös agrárpolitikájának (CAP) költségcsökkentési tervét.

Fel sem tudják használni - gondolják a miniszterek

Több más ország képviselője szerint azért kell csökkenteni a bővítés finanszírozási költségeit, mert a majdani új tagok adminisztrációs kapacitásaik szűkössége miatt nem is lesznek képesek felhasználni a tervezett juttatások zömét.

Karl-Heunz Grasser osztrák pénzügyminiszter azt mondta: az uniós pénzügyminiszterekre hárul annak kimondása, hogy az adófizetők érdekében a lehető legalacsonyabban kell tartani a bővítési költségeket.

A bizottság azonban arra kérte a pénzügyminisztereket: ne engedjék, hogy a szűk nemzeti érdekek késleltessék a felvételi tárgyalásokat, mivel a finanszírozási tervvel a jelenlegi tagországoknál sokkal szegényebb jelölt országok érdekeit is figyelembe kell venni.

A bővítési biztos szerint jó kiindulási alap a bizottsági javaslat

Günter Verheugen beszámolója szerint az ülésen mindenki egyetértett azzal, hogy a bizottság finanszírozási javaslata "jó kiindulási pont".

- Nincsenek új feltételek, és a bővítés nincs kötelező erővel összekapcsolva a közös agrárpolitika reformjával - mondta a nyilvánosságnak szánt keddi nyilatkozatában a bizottság bővítési biztosa.