Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Svéd Bölcsek Tanácsa: nem kell az euró!

2002.02.19. 15:02
Az euró bevezetése gazdasági instabilitáshoz vezethet - állítják Svédország vezető közgazdászai. Az eurózónához való csatlakozás előnyeinek és hátrányainak vizsgálatával megbízott szakértői bizottság euroszkeptikus jelentése komolyan befolyásolhatja az euró bevezetéséről tervezett jövő évi svédországi népszavazás eredményét.
A Svédország vezető közgazdászaiból álló bizottság jelentése szerint a valutaunió minden tagország számára ugyanazt a rendszert erőlteti rá.

A Bölcsek Tanácsaként ismert testület úgy véli: az eurózóna gyorsan növekvő gazdaságainak, például Írországnak és Spanyolországnak másfajta monetáris politikára van szükségük, mint a lemaradóknak.

A jelentés szerint az eurózóna magas bérköltséggel és merev munkaerőpiaccal bíró gazdaságai könnyen egy mérsékelten növekedő pályán találhatják magukat. A Bölcsek Tanácsa elképzelhetőnek tartja a valutaunió fiskális politikájának szigorodását, ami megítélésük szerint akadályozhatja a hosszú távú gazdasági fejlődést.

A dánokra kevésbé kemény szavak is hatottak

A szakértők jelentése nem kedvező Svédország miniszterelnöke számára. Göran Persson ugyanis minél hamarabb az eurózónában szeretné látni országát.

Dániában az euró bevezetéséről 2000-ben tartott népszavazáson egy hasonló szakértői testület jelentése döntő szerepet játszott abban, hogy a lakosság a kormány álláspontjával szemben elvetette az euró bevezetését. A Telegraph internetes változata szerint a dán Bölcsek Tanácsának értékelése még enyhébb is volt a mostani svédhez képest.

Az euró bevezetését nem támogató svéd pénzügyminiszter szerint az elmúlt két évben a saját nemzeti valuta döntő fontosságúnak bizonyult a skandináv gazdaságokban végigsöprő gazdasági visszaeséssel szemben. A technológiai recesszió idején Svédország leértékelte valutáját, és ezzel enyhítette a dekonjunktúra hatását, míg a szomszédos Finnországnak az eurózóna tagjaként erre nem volt lehetősége.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?