Lukács
1 °C
14 °C

Svéd Bölcsek Tanácsa: nem kell az euró!

2002.02.19. 15:02
Az euró bevezetése gazdasági instabilitáshoz vezethet - állítják Svédország vezető közgazdászai. Az eurózónához való csatlakozás előnyeinek és hátrányainak vizsgálatával megbízott szakértői bizottság euroszkeptikus jelentése komolyan befolyásolhatja az euró bevezetéséről tervezett jövő évi svédországi népszavazás eredményét.
A Svédország vezető közgazdászaiból álló bizottság jelentése szerint a valutaunió minden tagország számára ugyanazt a rendszert erőlteti rá.

A Bölcsek Tanácsaként ismert testület úgy véli: az eurózóna gyorsan növekvő gazdaságainak, például Írországnak és Spanyolországnak másfajta monetáris politikára van szükségük, mint a lemaradóknak.

A jelentés szerint az eurózóna magas bérköltséggel és merev munkaerőpiaccal bíró gazdaságai könnyen egy mérsékelten növekedő pályán találhatják magukat. A Bölcsek Tanácsa elképzelhetőnek tartja a valutaunió fiskális politikájának szigorodását, ami megítélésük szerint akadályozhatja a hosszú távú gazdasági fejlődést.

A dánokra kevésbé kemény szavak is hatottak

A szakértők jelentése nem kedvező Svédország miniszterelnöke számára. Göran Persson ugyanis minél hamarabb az eurózónában szeretné látni országát.

Dániában az euró bevezetéséről 2000-ben tartott népszavazáson egy hasonló szakértői testület jelentése döntő szerepet játszott abban, hogy a lakosság a kormány álláspontjával szemben elvetette az euró bevezetését. A Telegraph internetes változata szerint a dán Bölcsek Tanácsának értékelése még enyhébb is volt a mostani svédhez képest.

Az euró bevezetését nem támogató svéd pénzügyminiszter szerint az elmúlt két évben a saját nemzeti valuta döntő fontosságúnak bizonyult a skandináv gazdaságokban végigsöprő gazdasági visszaeséssel szemben. A technológiai recesszió idején Svédország leértékelte valutáját, és ezzel enyhítette a dekonjunktúra hatását, míg a szomszédos Finnországnak az eurózóna tagjaként erre nem volt lehetősége.