Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Strasbourg még harcol az európai főváros címéért

2003.01.03. 12:36
Starssbourg közel ötvenmillió eurót hajlandó költeni európai központi szerepének megőrzése érdekében. A Brüsszel és Strasbourg közötti ingázás évi 200 millió euróba kerül az uniónak, s a kényelmesebb euróképviselők az ingázásra fordított időt is sokallják.
Franciaország 45 millió eurót költ arra, hogy Strasbourg városának európai központ nimbuszát fenntartsák. Az Európai Unió irodái a belgiumi Brüsszel és a francia Strassbourg között oszlanak meg, a francia városban havonta egyszer találkoznak az Európai Parlament tagjai.

Évente tizenkétszer

Számos euróhonatya - kényelmi szempontokra hivatkozva - azt szeretné, ha Brüsszelben lenne minden hivatali központ. Ha csupán egy központot tartanának meg, akkor évente 200 millió eurót spórolna meg az Európai Parlament - ennyibe kerül ugyanis az évente tizenkétszeri utazás.

Fizessen az EU is

Franciaország azonban nem kíván lemondani európai szerepéről. A francia-német megbékélés szimbólumává vált város nem mond le szerepéről, legalább is ezt hangoztatja a francia kormány európai ügyekért felelős miniszterasszonya, Noëlle Lenoir. A jelenleg rossz közlekedésű város vonatkapcsolatait javítani fogják, a tervek szerint 45 millió euróból gyorsvasutat építenek a regionális repülőterek és a frankfurti repülőtér felé. Rendszeresítenék ugyanakkor a Strasbourg és Brüsszel közötti repülőjáratokat is. "Elsősorban francia pénzt használunk majd, de EU-s finanszírozásra is számítunk" - nyilatkozta a Financial Timesnak a miniszterasszony.

Egyetem is lesz

Egy strasbourgi lobbicsoport azon dolgozik, hogy a meglévő európai hivatalok mellé - Európai Bizottság és Európai Emberjogi Bíróság - újabb intézményeket hozzanak a városba. A francia miniszterasszony például egy francia-német egyetem alapítását szorgalmazza.