Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Mr. Euró az "év embere" Görögországban

2003.01.03. 12:38
Görögországban az év személyisége lett Mr. Euró, "aki" az Európai Unió 15 tagországa közül tizenkettőnek közös pénzneme.
Bár az euró bevezetése eredetileg nem aratott osztatlan sikert Görögországban, az új közös valuta vitathatatlanul "az év embere" lett, állítja az Eleftherotypia című vezető görög napilap. "Euró őfelsége" közelebb hozta Görögországot az unió többi tizenegy országához, amelyek szintén eurót használnak.

Megélhetési gondok

Az árnyoldal: az új pénz miatt a kereskedők felfelé kerekíttették az árakat, s a mindennapi élet magas költségeinek gondja a görögök talán legjelentősebb problémájává súlyosbodott - írja a görög napilap.

Görögországban a pénzromlás tavaly makacsul az euróövezet inflációjánál magasabb szinten tartotta magát. Az átlagost meghaladó inflációs ráta hivatalos értékelések szerint is részben a közös európai fizetőeszköz bevezetésének, az áttéréssel egy időben végrehajtott árfelkerekítéseknek tudható be.

Három százalék feletti infláció

Tavaly szeptemberben a görög fogyasztók egy napos átfogó bojkottot kezdeményeztek élelmiszer- és gyümölcstermékekkel szemben. Az árak 10-20 százalékos növekedése miatt indított akció sikeres volt, de nem váltott ki hosszú, országos tiltakozási hullámot.

Görögországban az infláció 2002 novemberében - az októberi 3,7 százalékról - 3,6 százalékosra csökkent, ez az érték azonban még mindig az euróövezet egyik leggyengébb mutatója.