Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kapósak az EU-s állások

2003.04.01. 09:46
Kapcsolódó cikkek (1)
Titkárnők, irodavezetők és tolmácsok százai 2004 májusának első munkanapját az EU intézményeiben új munkahelyükön kezdik majd. Az EU állások óriási népszerűségnek örvendenek, a jó fizetés egyenes következménye a jelentős túljelentkezés.
Jól halad az új brüsszeli állások betöltésének folyamata. A napokban az EU tagjelölt országok tolmács-jelöltjeit vizsgálják meg, s még ezen a héten az alkalmazásról döntő testület elé hívják őket meghallgatásra.

Ideiglenes és állandó posztok

Noha a "szürke hétköznapok" csak 2004 májusában, a csatlakozással egy időpontban kezdődnek, a kisegítő személyzet válogatása régóta tart. Januárban, egy ezer, nem állandó jellegű munkahelyre meghirdetett válogatásra 25 ezren jelentkeztek.

Népszerűek az állandó állások is - ebből szintén van egy pár: csupán az Európai Bizottságnak 3500 új dolgozóra lesz szüksége. Irodavezetők, titkárnők és fordítók százai jutnak majd munkához más intézményekben is.

Kínos norvég eset

A tolmácsok versenyvizsgái után az irodavezetők, a titkárnők és újabb tolmács-csoportok következnek. A jelöltek keményebb tesztelése csak később, vélhetően a nyár végén kezdődik el. Ennek praktikus oka van: ha ugyanis a csatlakozó országok valamelyike a népszavazáson elutasítaná az EU-tagságot, akkor az egész kiválasztás feleslegessé válik. Hasonlóan kínos helyzetbe került Norvégia 1994-ben, amikor a bővítéshez szükséges szakembergárda tagjaival már szerződést kötöttek, ám a szavazók a referendumon elutasították a csatlakozást, s ezután komoly nehézségekbe ütközött rendezni a munkajogi problémákat.