Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Teuro Sheriff - korunk fejvadásza

2002.05.24. 12:51
Németország legnagyobb bulvárlapja, a Bild Zeitung úgynevezett sheriffet jelölt ki a pénzcsere során jelentős áremelést érvényesítő kereskedők feltérképezésére.
A lap Teuro Sheriffnek nevezte el az olvasók segítségét is felhasználó "nyomozóját". Németországban ugyanis az áremelkedések miatt a közös európai valuta elterjedt elnevezése a "teuro" lett. A kifejezés a drága német megfelelőjének (teuer) és az euró nevének ötvözéséből jött létre.

A Teuro Sheriff-akció keretében a Bild több ezer olvasója a tavalyi és az euró bevezetése utáni árak összehasonlításával számol be az egyes üzletek kirívó mértékű áremeléséről.

Nincs áremelés, csak úgy érzik!

A bulvárlap kezdeményezése is mutatja, hogy öt hónappal a közös európai valuta bevezetése után sem lanyhulnak az eurónak tulajdonított áremelkedések miatti panaszok. A németek azzal szembesülnek, hogy a gyümölcs, a fodrász vagy akár egy pizzarendelés is jóval többe kerül, mint egy éve.

A német központi bank és a statisztikai hivatal azonban változatlanul azt állítja, hogy az új valuta nem okozott inflációs nyomást. A hivatalos statisztika szerint például áprilisban 1,6 százalékos volt a 12 havi infláció mértéke.

Drágább a kenyér, de olcsóbb a videó

A statisztikai hivatalnak a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozó elnöke szerint az utca emberének tapasztalatai ellenére helyesek a hivatal inflációs adatai, ugyanis az infláció kiszámításánál használt fogyasztói kosárban a jelentősen megdrágult kenyér ára kevésbé súlyozottan szerepel, mint például a lakbér.

Johann Hahlen felhívta a figyelmet arra, hogy a statisztikai hivatal minden hónapban több mint 350 ezer termék, szolgáltatás árát vizsgálja meg, s a lista nem csak a szupermarketek árucikkeit tartalmazza. Számos olyan termék (mint például a számítógép vagy a videomagnó) ára csökkent, amelynek beszerzése jelentős tényező egy család költségvetésében, azonban ezekből nem vesz minden nap az ember - emelte ki a statisztikus.