Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Az ingatlanadón bukik meg az euró brit bevezetése?

2002.05.29. 12:36
Az euró bevezetése megnövelheti a brit háztulajdonosok adóterheit - áll az eurózónához való csatlakozást ellenző brit mozgalom elemzésében. A dokumentum szerint a jelzálogkamat és az ingatlanadók mértéke kisebb Nagy-Britanniában, mint az eurózóna legtöbb országában. Ezért az euró bevezetésekor a londoni kormány adóemelésre kényszerülhet, hogy elkerülje a házárak emelkedését.
Az elemzés szerint a brit jelzálogrendszer az egyik legversenyképesebb Európában. Míg Nagy-Britanniában 5,2 százalékos a jelzálogkamat, addig Olaszországban 5,3, Németországban 5,87, Franciaországban pedig 6,2 százalékos.

Nincs VAT

Emellett a lakóingatlan-piacot az eurózónában általános szintnél jóval kisebb mértékű adók terhelik. Alacsonyabb az illeték, és nincs hozzáadottérték-adó (VAT - value-added-tax, a magyar rendszerben ez az ÁFA-nak felel meg) sem. Az elemzés összehasonlításképpen hozza fel Franciaország példáját, ahol a piacot több mint 18 százalékos VAT illeti.

A dokumentumot elkészítő szakértő szerint a kamatlábak meghatározásának elvesztésével (ez a valutaunióhoz való csatlakozás következménye) a brit kormányzat az ingatlanadók mértékének növelésére kényszerülhet, hogy elkerülje a házárak jelentős megemelkedését - írja az elemzést ismertető Daily Telegraph.

Mi változott 1997 óta?

1997-ben a brit pénzügyminisztérium úgy ítélte meg, hogy a brit és a kontinentális Európa lakóingatlan-piacában fennálló elétérések komoly akadályt jelenthetnek az euró bevezetése előtt. Az euróellenes szervezet elemzése szerint a helyzet nem változott meg 2002-re.

A "no" nevet viselő euróellenes szerveződés a Business for Sterling és az Új Európa elnevezésű szervezetek egyesülésével jött létre. A mozgalom egyetért Nagy-Britannia uniós tagságával, azonban az eurózónához való csatlakozást ellenzi.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!