Viola
-6 °C
-2 °C

Európaszerte áremelkedést hozott az euró

2002.05.30. 10:10
Öt hónappal a közös pénz bevezetése után nincs még egy olyan ország az eurózónában, ahol a közvélemény annyira felháborodott az euró bevezetése utáni árakon, mint Németországban. A németek teuronak nevezték el az új pénzt, a drága német megfelelőjének (teuer) és az európai valuta nevének keresztezéséből. A valutaunió többi országában is megugrottak egyes termékek és szolgáltatások árai, azonban a közös európai valuta nem kapott az áremelkedésekre utaló gúnynevet. A Frankfurter Allgemeine Zeitung külföldi tudósítói segítségével annak járt utána, hogy az eurózóna más országaiban mi a helyzet az euróárak terén.
Franciaországban nem alakult ki vita az áremelkedésekről, habár néhány párizsi üzlet az árak emelésére használta fel a pénzcserét, továbbá az éttermek is jelentősen növelték áraikat. Azonban a kiskereskedők csupán enyhén kerekítettek az új árak megállapításakor. Néhány közszolgáltatás pedig még olcsóbb is lett.

Spanyolországban és Portugáliában a kiábrándítóan magas infláció ellenére az euróárak megugrása nem vált a közvéleményt felizgató üggyé, továbbra is magas az új pénz elfogadottsága. Spanyolországban inkább a régi valuta és az euró közötti átváltási arány okozott problémákat (1 euró=166 peseta).

Néhány cipőbolt és fodrászszalon azonban kihasználta, hogy a fogyasztóknak komoly matematikai műveletet kell végezniük az átváltások során, és felkerekítette az árakat. Emellett az éttermek és szállodák árai emelkedtek drasztikusan. A viszonylag magas, 3,6 százalékos infláció ellenére a legtöbb szakértő szerint az árak nem az euró megjelenése, hanem az igazi verseny hiánya miatt nőttek.

Olaszországban a januári felfokozott viták után mára nyugodtabb a hangulat. Az év elején ugyanis egyes árucikkek, köztük a zöldségek árai emelkedtek meg a váratlan fagyok miatt. A gázárak is az egekbe szöktek. Az ipari miniszter gyorsan árkontrollt ígért, de közben a gáz- és zöldségárak is visszaestek - az infláció a januári 2,6 százalékról májusra 2,3 százalékra csökkent - a kedélyek pedig lecsillapodtak.

Ausztriában az év első három hónapjában 1,8 százalékos - az eurózónában a legalacsonyabb mértékű - volt az infláció. Az osztrák kereskedelmi kamara szerint az árstabilitás az áremelések tilalmának és a kereskedők fegyelmezettségének köszönhető. A fogyasztóvédők szerint csupán a különböző árusító automaták, néhány étterem és szolgáltatás esetében tapasztalható drágulás.

Finnországban csupán kevesen és igen visszafogott módon hozzák szóba a kereskedők leplezett áremeléseit. Ez annak is köszönhető, hogy az év eleje óta az infláció 2-ről 1,5 százalékosra csökkent. Inkább az okoz némi kellemetlenséget, hogy az országban nem veszik figyelembe az euró legkisebb váltópénzeit, az egy-, illetve kétcenteseket. Az árakat így lefelé, illetve - ez a gyakoribb - felfelé, a legközelebbi ötcentes értékig kerekítik. A két centérme száműzése miatt néhány finn polgár az EU ombudsmanjához is fordult, döntést az Európai Bizottság hoz majd a kérdésben.

Írország az egyetlen tagja az eurózónának, ahol a megszűnt nemzeti valuta euróra való váltása során nagyobb névértékű számot kapunk, ugyanis 1 euró 0,7875 ír fontnak felel meg. Márciusban és áprilisban 0,9 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex, aminek fő okaként az olajárak, illetve a szállodák és az éttermek árainak emelkedését említik. Az eurózóna országai közül Írországban különösen magas, 4,8 százalékos az infláció.

A Benelux-államokban is jelentősen emelkedtek az árak, főként az éttermekben és a szállodákban. Az országok statisztikai hivatalai azonban cáfolják, hogy ennek az euró bevezetése lenne az oka. Mindenesetre az emberek "szubjektív érzete" jelez: Hollandiában a lakosság 55 százaléka szerint erősen megugrottak az árak az euró bevezetése óta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!