Gusztáv
-4 °C
1 °C

Büntetheti-e az EU Ázsiát?

2006.06.02. 12:01
Az EU kereskedelmi biztosa módosítaná a dömpingellenes szabályokat. Szerinte az európaiak kihasználják az ázsiai államokat. A vámok, kvóták felülvizsgálatával nem mindegyik tagállam ért egyet.

Peter Mandelson, az EU kereskedelmi biztosa kezdeményezte a dömpingellenes szabályok felülvizsgálatát. Szerinte nem fair, hogy míg az európai vállalatok részesedése egyre növekszik a fejlődő világ gazdaságában, ők cserébe vámot és kvótákat kapnak - írja a Financial Times.

Az EU tavaly kvótát vezetett be a kínai textilre és az idén növelte az ázsiai cipők vámtételét. Nemrég a bútorgyártók készültek panaszt tenni Brüsszelnek a túl olcsó kínai export miatt. Vásárlói szervezetek és kiskereskedők szerint az EU öngólt rúgott azzal, hogy olyan országokat büntet, amelyekben az európai vállalatok egyre inkább jelen vannak. A Vietnam cipőexportja elleni lépések például azokat az európai vállalatokat is sújtották, amelyek az ázsiai államba helyezték át a cipők készítését. Ráadásul ezzel több ezer munkahelyet is veszélyeztetnek a nem túl gazdag országban.

Az Európai Bizottság ma zárt ajtók mögött tárgyalja a cipőkre áprilisban kivetett vám ügyét. Mandelson a jövő héten tárgyal Kínával. A felülvizsgálat újra beindíthatja a tavalyi vitákat a tagállamok között. Svédországban a kiskereskedők ellenezték a magasabb vámot, az olaszok azonban támogatták a hazai cipőgyártók védelme miatt.

A liberálisok szélesíteni szeretnék a "közösségi érdek" klauzula hatályát, amely felhatalmazza a kereskedelmi biztost, hogy dömping esetén se emelje a vámot, ha azzal kárt okozhat európai vállalatoknak vagy vásárlóknak.

Cliff Stevenson kereskedelemi tanácsadó szerint a felülvizsgálat veszélyes lehet, ha csak a gazdasági aspektusra figyelnek, hiszen a vitában politikai érdekek is felmerültek. A felülvizsgálat időszerű, véli Stevenson, aki egyetért a biztossal abban, hogy a kereskedelemvédő intézkedéseket nem arra kell használni, hogy elvegyék egy exportáló állam komparatív előnyét.

Mandelson az év végéig szeretné véghezvinni a reformot. Ehhez a Bizottság és a tagállamok többségének támogatása is kell.