Szilvia
5 °C
16 °C

"Egységes fizetési terület" az EU-ban

2002.06.28. 13:03
Július 1-től az uniós polgároknak nem kell többe, ha más EU-tagállamban vesznek fel eurót a pénzautomatából vagy hitelkártyájukkal fizetnek euróban - tájékoztatott az Európai Bizottság.
A rendelkezés értelmében a bankautomatából euróban történő pénzfelvételeknél ugyanannyi lesz a levonás, függetlenül attól, hogy a bank ügyfele abban az országban használja az automatát, ahol a bankszámláját tartja vagy egy másik tagállamban veszi fel a pénzt.

Az uniós rendelkezés jelentős költségmegtakarítást jelent a turista- vagy üzleti úton lévőknek, ugyanis jelenleg egy másik tagállamban 100 euró automatából történő felvétele átlagosan 4 euróba kerül, míg ha a pénzfelvételre abban az országban kerül sor, ahol bankszámláját tartja az ügyfél, akkor a művelet vagy ingyenes, vagy csak néhány centet számolnak fel költségként.

Javulnak az internetes vásárlás feltételei is

Július 1-től a hitelkártyák használatáért fizetett költségek (12.500 euró fizetéséig) is azonosak lesznek, tekintet nélkül arra, hogy a kifizetésre abban az országban került sor, ahol a kártyát kibocsátották vagy egy másik tagállamban. Ez olcsóbbá teszi más tagországban történő vásárlást és a szolgáltatások igénybe vételét, valamint a más tagállamokból Internet, telefon vagy posta útján történő rendeléseket.

A rendelkezés életbe lépése után pontosan egy évvel, 2003. július 1-től nem lesz különbség az országon belüli és a határon átnyúló banki átutalások díjai között sem az EU-ban. Ez további megtakarítást fog jelenteni a banki ügyfeleknek, ugyanis 2001-ben 100 euró átutalása az egyik tagállam bankszámlájáról egy másik tagállam bankszámlájára átlagosan 24 euróba került.

Már most olcsóbb a nyaralás

Az Európai Bizottság szerint a szabályozás célja az, hogy létrejöjjön az "egységes fizetési terület", ahol a polgárok és az üzletemberek az EU egész területén, és nem csak saját hazájukban élvezhetik teljes mértékben az egységes európai valuta előnyeit.

Az EU belső piaci biztosa, Frits Bolkestein szerint a rendelkezés könnyebbé és olcsóbbá teszi a tagállamok közötti utazást, ami a nyaralási szezon kezdetén jó hír az uniós polgároknak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?