Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

"Egységes fizetési terület" az EU-ban

2002.06.28. 13:03
Július 1-től az uniós polgároknak nem kell többe, ha más EU-tagállamban vesznek fel eurót a pénzautomatából vagy hitelkártyájukkal fizetnek euróban - tájékoztatott az Európai Bizottság.
A rendelkezés értelmében a bankautomatából euróban történő pénzfelvételeknél ugyanannyi lesz a levonás, függetlenül attól, hogy a bank ügyfele abban az országban használja az automatát, ahol a bankszámláját tartja vagy egy másik tagállamban veszi fel a pénzt.

Az uniós rendelkezés jelentős költségmegtakarítást jelent a turista- vagy üzleti úton lévőknek, ugyanis jelenleg egy másik tagállamban 100 euró automatából történő felvétele átlagosan 4 euróba kerül, míg ha a pénzfelvételre abban az országban kerül sor, ahol bankszámláját tartja az ügyfél, akkor a művelet vagy ingyenes, vagy csak néhány centet számolnak fel költségként.

Javulnak az internetes vásárlás feltételei is

Július 1-től a hitelkártyák használatáért fizetett költségek (12.500 euró fizetéséig) is azonosak lesznek, tekintet nélkül arra, hogy a kifizetésre abban az országban került sor, ahol a kártyát kibocsátották vagy egy másik tagállamban. Ez olcsóbbá teszi más tagországban történő vásárlást és a szolgáltatások igénybe vételét, valamint a más tagállamokból Internet, telefon vagy posta útján történő rendeléseket.

A rendelkezés életbe lépése után pontosan egy évvel, 2003. július 1-től nem lesz különbség az országon belüli és a határon átnyúló banki átutalások díjai között sem az EU-ban. Ez további megtakarítást fog jelenteni a banki ügyfeleknek, ugyanis 2001-ben 100 euró átutalása az egyik tagállam bankszámlájáról egy másik tagállam bankszámlájára átlagosan 24 euróba került.

Már most olcsóbb a nyaralás

Az Európai Bizottság szerint a szabályozás célja az, hogy létrejöjjön az "egységes fizetési terület", ahol a polgárok és az üzletemberek az EU egész területén, és nem csak saját hazájukban élvezhetik teljes mértékben az egységes európai valuta előnyeit.

Az EU belső piaci biztosa, Frits Bolkestein szerint a rendelkezés könnyebbé és olcsóbbá teszi a tagállamok közötti utazást, ami a nyaralási szezon kezdetén jó hír az uniós polgároknak.