Gerzson
-3 °C
3 °C

Moszkva a világ legdrágább városa

2007.06.18. 16:21
A világ 15 legdrágább városa között Moszkván kívül ott van Szentpétervár is. A második London, amely sokat drágult tavalyhoz képest. Az első ötvenből 30 európai.

Moszkva a világ legdrágább városa a külföldi kiküldöttek számára, megelőzve Londont és Tokiót, áll a Mercer Human Resource Consulting éves felmérésében, amely szerint Budapest - jóllehet jelentősen drágult - más térségbeli nagyvárosokkal ellentétben továbbra sincs a legdrágább ötven között.

Az évente összeállított lista 143 város megélhetési költségeit vizsgálja 200 termékből és szolgáltatásból álló kosár átlagos dollárárának összevetése alapján; az összehasonlítási alap New York, 100-as mutatóval. A felmérés célja útmutatást adni a vállalatoknak tartós kiküldötteik várható mindennapos költségeiről.

Moszkva a legdrágább

Az idei összeállításban tavalyhoz hasonlóan Moszkva került az első helyre, 134,4-es megélhetési mutatóval. Az orosz főváros jelentősen drágult New Yorkhoz képest egy év alatt: tavalyi költségindexe 123,9 volt.

A világ legdrágább 15 nagyvárosa között nem Moszkva az egyetlen orosz: Szentpétervár 103-as mutatóval a 12. helyre került, ugyanoda, ahova tavaly, csak akkor még New Yorknál olcsóbb volt, 99-es átfogó mutatóval.

London jobban drágult

A világ második legdrágább városa London, amely azonban Moszkvánál sokkal nagyobb mértékben drágult, és ezzel a tavalyi 5. helyről jött fel az idei másodikra. A brit főváros megélhetési mutatója a 2006-os listán kimutatott 110,6-ról 126,3-re emelkedett, és ennek szinte kizárólagos oka a lakbér meredek emelkedése, valamint a font egy év alatt végbement, 11 százalékos erősödése a dollárhoz képest. Egy bútorozatlan, két hálószobás, luxuskategóriásnak nevezhető londoni belvárosi lakás átlagos havi bérleti díja ma már kétezer font (750 ezer forint), éppen a kétszerese az azonos kategóriás lakások római, madridi vagy sydneyi havi lakbérének.

A Mercer listájának legdrágább csoportját nagyrészt európai városok foglalják el: a felső ötvenből harminc európai, köztük öt kelet-európai. Ez utóbbi térségből - Moszkva és Szentpétervár mellett - bekerült a legdrágább ötvenbe Kijev, amelyet 91,4-es indexe a 28. helyre sorolt, valamint Pozsony, amely a tavalyi 48. helyéről meredek drágulással a 31.-ikre jött fel, 82,4-ről 89,2-re emelkedő megélhetési mutatójával, és ezzel a legdrágább a négy közép-európai EU-tagállam nagyvárosai közül.

Budapest nincs az 50-ben

A térségből a felső ötvenes kategóriába még éppen bekerült Prága is, amely a 49. helyen van 85,6-es mutatójával. Budapest 83,1-es átfogó megélhetési mutatója ugyanakkor csak a 60. helyre volt elég, igaz, a magyar főváros is drágult, ugyanis a tavalyi 80,2-es mutatóval a 65. volt a Mercer felmérésében.