Móric
14 °C
17 °C

Schröder újabb kirohanása Brüsszel ellen

2002.07.15. 14:21
Gerhard Schröder ismét bírálta az Európai Bizottságot. A német kancellár szerint a brüsszeli testület "neoliberális" politikájával az EU gazdasági növekedését hátráltatja. Elemzők szerint Brüsszel elleni újabb támadásával Schröder szavazatokat kíván szerezni a szeptemberi német parlamenti választásokra.
A Der Tagesspiegel am Sonntag című német lapnak adott interjújában Schröder kifejtette: a Bizottság politikája aláássa az európai értékeket, és káros a német ipar számára is. A kancellár szerint a Bizottság képviselőinek felfogása még az Egyesült Államok neoliberalizmusát is meghaladja.

Schröder úgy véli: Brüsszelben komoly erőt képviselnek azok, akik szerint elégséges magas szintű szolgáltatásokat létrehozni, és a pénzügyi piacokat megfelelően megszervezni Európában, és az iparral nem is kell foglalkozni. "Azonban az ipari termelés Európa gazdasági jólétének alapja marad" - vélekedett.

Közelednek a választások

A kancellár korábban is tett hasonlóan kritikus megjegyzéseket a brüsszeli testületről, azonban ilyen messzire korábban nem ment el - írja az EUobserver.com. Elemzők szerint a német ipar érdekeit védelmező kirohanásával Schröder szavazatokat kíván szerezni a közelgő parlamenti választás előtt. A voksolásra szeptember 22-én kerül sor, a legújabb felmérések szerint Schröder szociáldemokratái 3-5 százalékpontos hátrányban vannak a konzervatív ellenzékkel szemben.