Judit
2 °C
7 °C

Schröder újabb kirohanása Brüsszel ellen

2002.07.15. 14:21
Gerhard Schröder ismét bírálta az Európai Bizottságot. A német kancellár szerint a brüsszeli testület "neoliberális" politikájával az EU gazdasági növekedését hátráltatja. Elemzők szerint Brüsszel elleni újabb támadásával Schröder szavazatokat kíván szerezni a szeptemberi német parlamenti választásokra.
A Der Tagesspiegel am Sonntag című német lapnak adott interjújában Schröder kifejtette: a Bizottság politikája aláássa az európai értékeket, és káros a német ipar számára is. A kancellár szerint a Bizottság képviselőinek felfogása még az Egyesült Államok neoliberalizmusát is meghaladja.

Schröder úgy véli: Brüsszelben komoly erőt képviselnek azok, akik szerint elégséges magas szintű szolgáltatásokat létrehozni, és a pénzügyi piacokat megfelelően megszervezni Európában, és az iparral nem is kell foglalkozni. "Azonban az ipari termelés Európa gazdasági jólétének alapja marad" - vélekedett.

Közelednek a választások

A kancellár korábban is tett hasonlóan kritikus megjegyzéseket a brüsszeli testületről, azonban ilyen messzire korábban nem ment el - írja az EUobserver.com. Elemzők szerint a német ipar érdekeit védelmező kirohanásával Schröder szavazatokat kíván szerezni a közelgő parlamenti választás előtt. A voksolásra szeptember 22-én kerül sor, a legújabb felmérések szerint Schröder szociáldemokratái 3-5 százalékpontos hátrányban vannak a konzervatív ellenzékkel szemben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?