Ödön
1 °C
11 °C

Kitálalt Európa főkönyvelője

2002.08.01. 15:07
Hibákkal teli és egyáltalán nem ellenőrizhető az Európai Unió 98 milliárd eurós - 24 ezer milliárd forintos - költségvetése - nyilatkozta a BBC-nek a nemrég kirúgott európai főkönyvelő. A Financial Times által megszerzett dokumentumok szintén megdöbbentő hiányosságokról árulkodnak.
A könyvvizsgálók rémálma az EU-büdzséje, annyi hiba nyüzsög benne - mondta a BBC-nek Martha Andreasen, az Európai Bizottság májusban elbocsátott vezető könyvvizsgálója. Andreasen szerint a minimális szakmai követelményeknek sem felel meg a költségvetés.

Az illetékes munkatársak például anélkül tudnak megváltoztatni bármilyen számot benne, hogy annak dokumentált nyoma maradna, ami szinte nyílt felhívás a kozmetikázásra.

Nem is úgy van

A Financial Timesban közben arról jelent meg cikk, hogy az EU könyvvizsgálói által készített jelentés szerint a rendszer ellenőrizhetetlen és megbízhatatlan, amire ugyan figyelmeztették a Bizottságot, de az nem tette meg az elvárható lépéseket. Martha Andreasen a BBC Today című műsorában egyenesen úgy fogalmazott, hogy a nyilvántartott számok nem a dolgok valódi állását mutatják. A szakember szerint maga a számítógépes rendszer sem megbízható és nem is alkalmas a feladata ellátására.

Nyomás

Andreasent régi, 125 ezer eurós éves fizetése meghagyásával májusban azért helyezték át egy kevés valódi felelősséggel járó új munkakörbe, mert nem volt hajlandó szignálni a Bizottság 2001-es könyvelését. Állítása szerint magas rangú hivatalnokok nyomást gyakoroltak rá, hogy írja alá, majd Neil Kinnock, a brit Munkáspárt egykori elnöke, a Bizottság jelenlegi alelnöke fegyelmi eljárást indított ellene.

Nem léptek

A Bizottság a könyvvizsgáló minden vádját tagadja. Kinnock szerint a problémákat már régen észlelték és foglalkoztak velük, mire Andreasen szóba hozta azokat. Az FT által megszerzett papír ezt annyiban támasztja alá, hogy már 1999-ben szóba kerültek a problémák, ám a lap szerint azóta sem történt semmi előrelépés.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?