Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Kitálalt Európa főkönyvelője

2002.08.01. 15:07
Hibákkal teli és egyáltalán nem ellenőrizhető az Európai Unió 98 milliárd eurós - 24 ezer milliárd forintos - költségvetése - nyilatkozta a BBC-nek a nemrég kirúgott európai főkönyvelő. A Financial Times által megszerzett dokumentumok szintén megdöbbentő hiányosságokról árulkodnak.
A könyvvizsgálók rémálma az EU-büdzséje, annyi hiba nyüzsög benne - mondta a BBC-nek Martha Andreasen, az Európai Bizottság májusban elbocsátott vezető könyvvizsgálója. Andreasen szerint a minimális szakmai követelményeknek sem felel meg a költségvetés.

Az illetékes munkatársak például anélkül tudnak megváltoztatni bármilyen számot benne, hogy annak dokumentált nyoma maradna, ami szinte nyílt felhívás a kozmetikázásra.

Nem is úgy van

A Financial Timesban közben arról jelent meg cikk, hogy az EU könyvvizsgálói által készített jelentés szerint a rendszer ellenőrizhetetlen és megbízhatatlan, amire ugyan figyelmeztették a Bizottságot, de az nem tette meg az elvárható lépéseket. Martha Andreasen a BBC Today című műsorában egyenesen úgy fogalmazott, hogy a nyilvántartott számok nem a dolgok valódi állását mutatják. A szakember szerint maga a számítógépes rendszer sem megbízható és nem is alkalmas a feladata ellátására.

Nyomás

Andreasent régi, 125 ezer eurós éves fizetése meghagyásával májusban azért helyezték át egy kevés valódi felelősséggel járó új munkakörbe, mert nem volt hajlandó szignálni a Bizottság 2001-es könyvelését. Állítása szerint magas rangú hivatalnokok nyomást gyakoroltak rá, hogy írja alá, majd Neil Kinnock, a brit Munkáspárt egykori elnöke, a Bizottság jelenlegi alelnöke fegyelmi eljárást indított ellene.

Nem léptek

A Bizottság a könyvvizsgáló minden vádját tagadja. Kinnock szerint a problémákat már régen észlelték és foglalkoztak velük, mire Andreasen szóba hozta azokat. Az FT által megszerzett papír ezt annyiban támasztja alá, hogy már 1999-ben szóba kerültek a problémák, ám a lap szerint azóta sem történt semmi előrelépés.