Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Még nem teljesen szabad a szolgáltatások áramlása az EU-ban

2002.08.02. 09:46
Egy évtizeddel az Európai Unió egységes piacának kitűzött megvalósítási határideje után is igen nagy az eltérés az integrált uniós gazdaság eszméje és annak napi működési gyakorlata között - áll az Európai Bizottság jelentésében, amelyet az uniós szolgáltatási szektor helyzetéről adott ki.
A Bizottság értékelése szerint a szolgáltatások szabad áramlását az EU belső piacának még fennálló akadályai sokkal inkább sújtják, mint az áruk szabad mozgását.

Túl nagy az adminisztráció

A határon átnyúló szolgáltatásokat akadályozó tényezőként többek között az adminisztratív szabályozások komplexitását, a helyi hatóságok rendelkezéseit említik. Emellett Brüsszel szerint a vállalkozásokat gyakran kötelezi az a tagország, ahol tevékenységet akar folytatni, hogy feleljen meg újból olyan formai követelményeknek, amelyeknek már származási helyén, saját tagállamában eleget tett.

Az 1986-ban aláírt Egységes Európai Okmány szerint az Európai Unió egységes piacának megvalósítását - az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a munkaerő szabad áramlásának teljes biztosítását - 1992. december 31-ig kellett elérni. A célkitűzés szerint erre az időpontra a korábban már felszámolt vámokon túl a fizikai (határellenőrzés), pénzügyi (különböző adózási szabályok) és technikai (eltérő szabványok) korlátokat is meg kellett szüntetni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!