Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

A hírbe hozott euró

2002.09.02. 10:20
Az Európai Unió hivatalnokai továbbra is határozottan cáfolják, hogy az euró bevezetése jelentős áremelkedést okozott az érintett országokban. Szerintük a mind erősebb felháborodást egyfajta érzékcsalódás okozza.
Az EU több tisztviselője is kommentálta a pénteken közzétett inflációs adatokat. Mint ismeretes, május óta először ismét a kritikus 2 százalékos mérték fölé kúszott az eurózóna inflációs mutatója.

Igaz, egyelőre becsült adatról van szó (a végleges mutató szeptember 18-án kerül nyilvánosságra), de az augusztusi 2,1 százalékos ráta a júliusi 1,9 százalékhoz képest sokak számára tendenciájában is aggasztó.

Jonathan Faull EU-szóvivő szerint ugyanakkor semmi ok nincs pánikra "az általános inflációs helyzet kilátásai jók, a pénzromlás jól kézben tartható".

Az infláció nem tesz jót az euró imázsának

A legújabb hivatalos nyilatkozatok újólag visszautasítják azt a feltételezést, hogy "minden rossz okozója" az euró. A francia fogyasztóvédelmi egyesület minap közzétett adatai szerint az élelmiszerek és más háztartási cikkek ára csupán az eurókészpénz bevezetésének hónapjában 4 százalékkal növekedett.

A korábbi olasz euróbojkott után a napokban görög fogyasztók is az eurót tették felelőssé a növekvő árak miatt, s Hollandiában már a kormány is vizsgálatot rendelt el, miután közvélemény-kutatások adatai szerint a polgárok 90 százaléka úgy vélekedik: a pénzcsere miatt drágult az élet.

Az EU hivatalos magyarázataiban már júliusban elismerte, hogy a pénzcsere a vártnál nagyobb hatással volt az árakra, de továbbra is úgy ítéli meg: nem igazolhatók azok az állítások, amelyek szerint az euró volna a legfőbb felelős az áremelkedések helyenként magas mértékéért.

Jön az árvíz! (mint inflációs ok)

Számos vizsgálat igazolta, hogy a kiskereskedők, vendéglátóipari szolgáltatók, szállodák, éttermek, fodrászatok Európa-szerte felfelé kerekítették áraikat, amikor a nemzeti valutáról áttértek az új pénzre. (A jövőre nézve nem túl kecsegtető, hogy közgazdászok szerint a Közép-Európát sújtó nyár végi árvíz is előidézheti "az árak átmeneti növekedését".)

- Az euró befolyása az inflációra nagyon kicsi maradt, mondta Jonathan Todd, az EU-Bizottság szóvivője, aki szerint a közvélemény fokozott nyugtalanságának oka az, hogy a szállodákban és az éttermekben helyenként tapasztalt kirívó áremelések a nyári vakációs időszakban statisztikai jelentőségüknél jóval nagyobb hatást tettek a pihenésüket töltő polgárokra.

Prodi támogatja az áremelés elleni mozgalmakat

Érdekes egyébként, hogy az EU nem általában ítéli el az eurózóna inflációellenes mozgalmait, hanem maga is igyekszik szétbontani az áremelkedések összetevőt, s elítéli azokat a törekvéseket, amelyek a pénzcsere örvén közgazdaságilag nem indokolható áremelésekhez vezettek.

Romano Prodi, az EU-bizottság elnöke nemrégiben, egy Riminiben tartott beszédében kifejezetten támogatásáról biztosította az indokolatlan áremelések ellen küzdő fogyasztóvédelmi szervezeteket. Mint mondta, visszaélések is hozzájárultak az olasz infláció növekedéséhez, azonban ez sem feledtetheti, hogy a közös pénz bevezetése történelmi jelentőségű az Európában élők számára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!