Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

EU: egyre kisebb a növekedés, de még nincs nagy veszély

2002.09.05. 11:05
Pedro Solbes, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa jelentősen leszállította az eurózónára vonatkozó idei előzetes növekedési előrejelzését: 1,4 százalékról 1,0 százalékra.
A csökkentés oka az, hogy az euróövezet gazdasága az év második felében nehezen áll talpra, ami pedig főként annak tudható be, hogy a cégek óvatossá váltak, visszafogták befektetéseiket a tőzsdék labilis helyzete miatt.

Nincs napirenden a kamatcsökkentés

Ugyanakkor Solbes nem lát inflációs veszélyt, s külön fontosnak tartotta közölni, hogy a kormányok nem igényelnek kamatcsökkentést az Európai Központi Banktól. A gazdaság aktuális helyzetéről készített értékelését Solbes eljuttatja az EU-tagállamok pénzügyminisztereihez.

A pénzügyi biztos módosított prognózisa annak elismerését jelenti, hogy az elemzők széles köre augusztus első felében jól mérte fel a nemzetközi gazdasági folyamatok várható következményeit.

A helyzet azóta tovább romlott

Akkor ugyanis a Reuters körkérdésére válaszolva az elemzők a kedvezőtlen európai adatok, az USA tavalyi GDP-számainak lefelé módosítása és a tőzsdék mélyrepülése miatt erre az évre átlagosan csak 1,0 százalékos, jövőre pedig 2,5 százalékos gazdasági növekedést feltételeztek, szemben a májusban prognosztizált 1,4, illetve 2,8 százalékkal.

Riasztó jel, hogy a fogyasztás csökkenése azóta még drasztikusabbá vált, a bizalmi indexek tovább csökkentek, ráadásul az eurózónán kívül még kedvezőtlenebbek az adatok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?