Huba
17 °C
33 °C

EU: egyre kisebb a növekedés, de még nincs nagy veszély

2002.09.05. 11:05
Pedro Solbes, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa jelentősen leszállította az eurózónára vonatkozó idei előzetes növekedési előrejelzését: 1,4 százalékról 1,0 százalékra.
A csökkentés oka az, hogy az euróövezet gazdasága az év második felében nehezen áll talpra, ami pedig főként annak tudható be, hogy a cégek óvatossá váltak, visszafogták befektetéseiket a tőzsdék labilis helyzete miatt.

Nincs napirenden a kamatcsökkentés

Ugyanakkor Solbes nem lát inflációs veszélyt, s külön fontosnak tartotta közölni, hogy a kormányok nem igényelnek kamatcsökkentést az Európai Központi Banktól. A gazdaság aktuális helyzetéről készített értékelését Solbes eljuttatja az EU-tagállamok pénzügyminisztereihez.

A pénzügyi biztos módosított prognózisa annak elismerését jelenti, hogy az elemzők széles köre augusztus első felében jól mérte fel a nemzetközi gazdasági folyamatok várható következményeit.

A helyzet azóta tovább romlott

Akkor ugyanis a Reuters körkérdésére válaszolva az elemzők a kedvezőtlen európai adatok, az USA tavalyi GDP-számainak lefelé módosítása és a tőzsdék mélyrepülése miatt erre az évre átlagosan csak 1,0 százalékos, jövőre pedig 2,5 százalékos gazdasági növekedést feltételeztek, szemben a májusban prognosztizált 1,4, illetve 2,8 százalékkal.

Riasztó jel, hogy a fogyasztás csökkenése azóta még drasztikusabbá vált, a bizalmi indexek tovább csökkentek, ráadásul az eurózónán kívül még kedvezőtlenebbek az adatok.