Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Közép-európai feketemunkásokat toloncoltak ki Hollandiából

2002.09.27. 10:23
Az amszterdami rendőrség nagyszabású akciója során 210 bolgár, albán és román feketemunkást toloncoltak ki Hollandiából.
Bolgár és román feketemunkások árasztották el Hollandiát azt követően, hogy a hollandok feloldották az országgal szembeni vízumkötelezettséget. Az egész holland fővárost átfogó tisztogatási "hadművelet" eredményeként több mint kétszáz - albán, román és bolgár állampolgárságú - feketemunkást utasítottak ki Hollandiából. A hatóságok ugyanakkor hajlandóak arra, hogy a legális munkavállalás lehetőségeiről tárgyaljanak októberben a bolgár fővárosban.

A törvényes munkavállalás feltételeinek megteremtésével meggátolnák, hogy a bolgárok az ország nyugati részében, a westlandi melegházaknál vállaljanak feketemunkát. A munkaerőkeresletet a tárgyalásokon kialakítandó kvóták révén elégítenék ki.

Tisztogatás

Bulgáriát egyébként erősen foglalkoztatja a honfitársak hollandiai feketemunkája és a probléma hatósági megoldása, a kitoloncolás. Noha a bánásmódot kifogásolják, érezhetően nem szeretnének feszültséget a két ország között, már csak azért sem, mert bíznak abban, hogy 2007-re Bulgária is az EU tagjává válik.

Az öt napig tartó tisztogatási akció során a hatóságok főként azokat a román, albán és bolgár feketemunkásokat igyekeztek felkutatni, akik a közbiztonság szempontjából is veszélyt jelentettek az amszterdamiakra. A 210 letartóztatott személyt prostitúcióval, rablással, zsebmetszéssel, betörésekkel, a turisták kirablásával vádolták. A bűncselekmények során előfordult, hogy a tettesek rendőrruhát öltöttek, így csapták be vagy rabolták ki áldozataikat.

A prostinak is vannak jogai

Az akció során 97, illegálisan Hollandiában tartózkodó kelet-európai prostituáltat vettek őrizetbe, repülőgépre ültették és hazatoloncolták őket. (Azt a két prostituáltat, akikről kiderült, hogy érvényes munkavállalási engedéllyel rendelkeznek, szabadon engedték.)

A prostituáltak érdekvédelmi szövetsége magyarázatot kért az amszterdami rendőrségtől. Az egyesület úgy véli, az akció aláássa a prostituáltak jogi helyzetét, tekintettel arra, hogy közülük sokan nem is voltak tudatában annak, hogy illegálisan tartózkodnak Hollandiában. Azoknak a nőknek, akiket hamis ígéretekkel vittek ki Hollandiába, és nem tudatták velük helyzetük törvénytelenségét, törvényes munkavállalási engedélyt kellene adni.

Az érdekvédelmi szervezet keményen bírálta a letartóztatások módját. Több újságban olyan felvételek jelentek meg a rendőrségi beavatkozásról, amelyeken a prostituáltak felismerhetők. A holland törvények értelmében a gyanúsítottakat tilos megnevezni, illetve fényképek útján feltárni személyazonosságukat. Az egyesület arra is kíváncsi volt, hogy a letartóztatott prostituáltaknak biztosították-e a lehetőséget, hogy feljelentést tegyenek a leánykereskedők ellen.

A jövőben várhatóan megismétlődnek az ilyen jellegű tisztogatási akciók, s nemcsak Amszterdamban, hanem Hollandia más városaiban is.