Árpád
-2 °C
4 °C

Közép-európai feketemunkásokat toloncoltak ki Hollandiából

2002.09.27. 10:23
Az amszterdami rendőrség nagyszabású akciója során 210 bolgár, albán és román feketemunkást toloncoltak ki Hollandiából.
Bolgár és román feketemunkások árasztották el Hollandiát azt követően, hogy a hollandok feloldották az országgal szembeni vízumkötelezettséget. Az egész holland fővárost átfogó tisztogatási "hadművelet" eredményeként több mint kétszáz - albán, román és bolgár állampolgárságú - feketemunkást utasítottak ki Hollandiából. A hatóságok ugyanakkor hajlandóak arra, hogy a legális munkavállalás lehetőségeiről tárgyaljanak októberben a bolgár fővárosban.

A törvényes munkavállalás feltételeinek megteremtésével meggátolnák, hogy a bolgárok az ország nyugati részében, a westlandi melegházaknál vállaljanak feketemunkát. A munkaerőkeresletet a tárgyalásokon kialakítandó kvóták révén elégítenék ki.

Tisztogatás

Bulgáriát egyébként erősen foglalkoztatja a honfitársak hollandiai feketemunkája és a probléma hatósági megoldása, a kitoloncolás. Noha a bánásmódot kifogásolják, érezhetően nem szeretnének feszültséget a két ország között, már csak azért sem, mert bíznak abban, hogy 2007-re Bulgária is az EU tagjává válik.

Az öt napig tartó tisztogatási akció során a hatóságok főként azokat a román, albán és bolgár feketemunkásokat igyekeztek felkutatni, akik a közbiztonság szempontjából is veszélyt jelentettek az amszterdamiakra. A 210 letartóztatott személyt prostitúcióval, rablással, zsebmetszéssel, betörésekkel, a turisták kirablásával vádolták. A bűncselekmények során előfordult, hogy a tettesek rendőrruhát öltöttek, így csapták be vagy rabolták ki áldozataikat.

A prostinak is vannak jogai

Az akció során 97, illegálisan Hollandiában tartózkodó kelet-európai prostituáltat vettek őrizetbe, repülőgépre ültették és hazatoloncolták őket. (Azt a két prostituáltat, akikről kiderült, hogy érvényes munkavállalási engedéllyel rendelkeznek, szabadon engedték.)

A prostituáltak érdekvédelmi szövetsége magyarázatot kért az amszterdami rendőrségtől. Az egyesület úgy véli, az akció aláássa a prostituáltak jogi helyzetét, tekintettel arra, hogy közülük sokan nem is voltak tudatában annak, hogy illegálisan tartózkodnak Hollandiában. Azoknak a nőknek, akiket hamis ígéretekkel vittek ki Hollandiába, és nem tudatták velük helyzetük törvénytelenségét, törvényes munkavállalási engedélyt kellene adni.

Az érdekvédelmi szervezet keményen bírálta a letartóztatások módját. Több újságban olyan felvételek jelentek meg a rendőrségi beavatkozásról, amelyeken a prostituáltak felismerhetők. A holland törvények értelmében a gyanúsítottakat tilos megnevezni, illetve fényképek útján feltárni személyazonosságukat. Az egyesület arra is kíváncsi volt, hogy a letartóztatott prostituáltaknak biztosították-e a lehetőséget, hogy feljelentést tegyenek a leánykereskedők ellen.

A jövőben várhatóan megismétlődnek az ilyen jellegű tisztogatási akciók, s nemcsak Amszterdamban, hanem Hollandia más városaiban is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?