Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Húsz év kell az új EU-tagok felzárkózásához

2002.12.03. 10:00
Átlagosan húsz évig fog tartani, amíg a 2004-ben csatlakozó tíz új tag jóléti színvonala eléri a régi Európai Unió nívóját - mondta a Handelsblattnak adott interjújában Pedro Solbes, a brüsszeli bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős tagja a korábbi bővítések tapasztalataira hivatkozva.
Görögország húsz évvel a belépés után még mindig nem jött fel az EU szintjére, az 1986-ban csatlakozott Spanyolországban és Portugáliában az egy főre jutó GDP jelenleg is elmarad az EU-átlagtól, az 1972 óta az unióhoz tartozó Írországnak pedig közel 30 évre volt szüksége a hátrány ledolgozásához.

Solbes szerint a brüsszeli bizottságnak még sokáig fő feladata lesz a közép- és kelet-európai új tagok felzárkóztatása. A biztos arra is figyelmeztetett, hogy a csatlakozás után az újak az addiginál sokkal keményebb versenynek lesznek kitéve, amelyben különösen Lengyelország számára bizonyulhat nehéznek a helytállás. Óvta az új EU-tagokat attól, hogy elkapkodják a valutaunióhoz való csatlakozást, mondván, az önálló monetáris politikai játéktér elvesztésével járó kockázatokat csak az erős gazdaságok képesek elviselni.

Néhányan már 2007-től az eurózóna tagjai lehetnek

Nem zárható ki, hogy egy-két ország 2007-ben az eurózóna tagja lesz, de a többségnek ez nem fog sikerülni. Solbes nem tartja elsődleges problémának, hogy Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban jelenleg túl magas az államháztartási hiány, mert még több évük van, hogy a hiányt a 3 százalékos maastrichti limit alá vigyék.

A leendő EU-tagok túl gyors valutauniós csatlakozása ellen foglalt állást tegnap Jean-Claude Trichet, a francia jegybank elnöke is. Egy frankfurti pénzügyi konferencián elmondta: a valutauniónak nagyon stabilnak kell lennie, ezért az új EU-országok csak akkor vehetik át a közös pénzt, ha teljesen fel vannak készülve erre.

Günter Verheugen, az EU bővítési biztosa egy bécsi konferencián tegnap nyugtalanítónak nevezte, hogy Magyarországgal még nem tudták lezárni a versenyfejezetet a csatlakozási tárgyalásokon, aminek okát a magyar jogszabályokban látta.