Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Húsz év kell az új EU-tagok felzárkózásához

2002.12.03. 10:00
Átlagosan húsz évig fog tartani, amíg a 2004-ben csatlakozó tíz új tag jóléti színvonala eléri a régi Európai Unió nívóját - mondta a Handelsblattnak adott interjújában Pedro Solbes, a brüsszeli bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős tagja a korábbi bővítések tapasztalataira hivatkozva.
Görögország húsz évvel a belépés után még mindig nem jött fel az EU szintjére, az 1986-ban csatlakozott Spanyolországban és Portugáliában az egy főre jutó GDP jelenleg is elmarad az EU-átlagtól, az 1972 óta az unióhoz tartozó Írországnak pedig közel 30 évre volt szüksége a hátrány ledolgozásához.

Solbes szerint a brüsszeli bizottságnak még sokáig fő feladata lesz a közép- és kelet-európai új tagok felzárkóztatása. A biztos arra is figyelmeztetett, hogy a csatlakozás után az újak az addiginál sokkal keményebb versenynek lesznek kitéve, amelyben különösen Lengyelország számára bizonyulhat nehéznek a helytállás. Óvta az új EU-tagokat attól, hogy elkapkodják a valutaunióhoz való csatlakozást, mondván, az önálló monetáris politikai játéktér elvesztésével járó kockázatokat csak az erős gazdaságok képesek elviselni.

Néhányan már 2007-től az eurózóna tagjai lehetnek

Nem zárható ki, hogy egy-két ország 2007-ben az eurózóna tagja lesz, de a többségnek ez nem fog sikerülni. Solbes nem tartja elsődleges problémának, hogy Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban jelenleg túl magas az államháztartási hiány, mert még több évük van, hogy a hiányt a 3 százalékos maastrichti limit alá vigyék.

A leendő EU-tagok túl gyors valutauniós csatlakozása ellen foglalt állást tegnap Jean-Claude Trichet, a francia jegybank elnöke is. Egy frankfurti pénzügyi konferencián elmondta: a valutauniónak nagyon stabilnak kell lennie, ezért az új EU-országok csak akkor vehetik át a közös pénzt, ha teljesen fel vannak készülve erre.

Günter Verheugen, az EU bővítési biztosa egy bécsi konferencián tegnap nyugtalanítónak nevezte, hogy Magyarországgal még nem tudták lezárni a versenyfejezetet a csatlakozási tárgyalásokon, aminek okát a magyar jogszabályokban látta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!