István, Vajk
19 °C
33 °C

Portugália tartani tudja a 3 százalékot?

2002.12.19. 13:35
Újabb népszerűtlen intézkedésekre kényszerült a portugál kormány, miután a költségvetési hiány visszaszorítására tett eddigi kísérletek nem bizonyultak elégségesnek. Ha az ország elnöke is jóváhagyja, a Portugal Telecom értékesítésével és egy útadó bevezetésével Portugália a GDP 2,7 százalékára csökkentheti költségvetési hiányát.
Nem sokkal az év vége előtt a portugál kormány mindent megtesz azért, hogy a 2003-es, meglehetősen túlméretezett költségvetési hiányát csökkentse. A napokban két újabb intézkedést jelentett be: a Portugal Telecom értékesítését, valamint útadó bevezetését a Lisszabonba vezető országút 30 kilométeres szakaszának használatára. (Az útadókat a szocialista kormány 1996-ban törölte el.)

Becslések szerint e két döntés elegendőnek bizonyulhat a költségvetési hiány szükséges csökkentéséhez, ugyanis 653 millió eurós többletbevételt jelent, ami az ország GDP-jének 0,7 százalékát teszi ki. Ily módon az Európai Bizottság korábbi előrejelzései alapján 3,4 százalékosra becsült idei költségvetési hiányt vetítési alapnak tekintve 2,7 százalékosra csökkenthető a GDP-arányos deficit, s ez már belül van a stabilitási paktum által meghatározott határértéken.

Tavalyi költségvetési hiányával Portugália volt az EU első országa, amely átlépte a növekedési és stabilitási paktum által megállapított 3 százalékos költségvetési hiányküszöböt, az Európai Bizottság azonban elhalasztotta az esedékes szankciókat. A hiány visszaszorítása érdekében a kormány az utóbbi hónapokban több népszerűtlen intézkedésre kényszerült, például növelte az adókat, korlátozta az állami költségvetést, ám a jelek szerint ezek az intézkedések nem bizonyultak elegendőnek.

Megéri most áldozatot hozni

Az ország pénzügyi vezetői úgy ítélik meg, hogy érdemes most szorosabbra húzni a nadrágszíjat, s megakadályozni a költségvetésihiány-küszöb túllépését, mert ha ez nem sikerül, sokkal nehezebb problémákkal kell szembenézni.

Amennyiben viszont Portugália visszanyeri hitelképességének régi szintjét, komoly esély van arra, hogy a portugál cégek is nagyobb bizalmat élveznek majd, s eredményesebbek lesznek a nemzetközi piacon.

Noha az elmúlt hetekben valóságos össznemzeti céllá vált belül tartani az ország adósságát a mágikus 3 százalékon, az útadó bevezetésének egyáltalán nem örülnek azok, akiknek mindennap használniuk kell a Lisszabonba vezető utat. Diszkriminációnak érzik, hogy az ország pénzügyi válságának terheit egyetlen régió viselje. A kibontakozó tiltakozási hullám a köztársasági elnökre igyekszik nyomást gyakorolni: ne hagyja jóvá a kormány döntését.