Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Portugália tartani tudja a 3 százalékot?

2002.12.19. 13:35
Újabb népszerűtlen intézkedésekre kényszerült a portugál kormány, miután a költségvetési hiány visszaszorítására tett eddigi kísérletek nem bizonyultak elégségesnek. Ha az ország elnöke is jóváhagyja, a Portugal Telecom értékesítésével és egy útadó bevezetésével Portugália a GDP 2,7 százalékára csökkentheti költségvetési hiányát.
Nem sokkal az év vége előtt a portugál kormány mindent megtesz azért, hogy a 2003-es, meglehetősen túlméretezett költségvetési hiányát csökkentse. A napokban két újabb intézkedést jelentett be: a Portugal Telecom értékesítését, valamint útadó bevezetését a Lisszabonba vezető országút 30 kilométeres szakaszának használatára. (Az útadókat a szocialista kormány 1996-ban törölte el.)

Becslések szerint e két döntés elegendőnek bizonyulhat a költségvetési hiány szükséges csökkentéséhez, ugyanis 653 millió eurós többletbevételt jelent, ami az ország GDP-jének 0,7 százalékát teszi ki. Ily módon az Európai Bizottság korábbi előrejelzései alapján 3,4 százalékosra becsült idei költségvetési hiányt vetítési alapnak tekintve 2,7 százalékosra csökkenthető a GDP-arányos deficit, s ez már belül van a stabilitási paktum által meghatározott határértéken.

Tavalyi költségvetési hiányával Portugália volt az EU első országa, amely átlépte a növekedési és stabilitási paktum által megállapított 3 százalékos költségvetési hiányküszöböt, az Európai Bizottság azonban elhalasztotta az esedékes szankciókat. A hiány visszaszorítása érdekében a kormány az utóbbi hónapokban több népszerűtlen intézkedésre kényszerült, például növelte az adókat, korlátozta az állami költségvetést, ám a jelek szerint ezek az intézkedések nem bizonyultak elegendőnek.

Megéri most áldozatot hozni

Az ország pénzügyi vezetői úgy ítélik meg, hogy érdemes most szorosabbra húzni a nadrágszíjat, s megakadályozni a költségvetésihiány-küszöb túllépését, mert ha ez nem sikerül, sokkal nehezebb problémákkal kell szembenézni.

Amennyiben viszont Portugália visszanyeri hitelképességének régi szintjét, komoly esély van arra, hogy a portugál cégek is nagyobb bizalmat élveznek majd, s eredményesebbek lesznek a nemzetközi piacon.

Noha az elmúlt hetekben valóságos össznemzeti céllá vált belül tartani az ország adósságát a mágikus 3 százalékon, az útadó bevezetésének egyáltalán nem örülnek azok, akiknek mindennap használniuk kell a Lisszabonba vezető utat. Diszkriminációnak érzik, hogy az ország pénzügyi válságának terheit egyetlen régió viselje. A kibontakozó tiltakozási hullám a köztársasági elnökre igyekszik nyomást gyakorolni: ne hagyja jóvá a kormány döntését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?