Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem büntetik Portugáliát a költségvetési hiány miatt

2002.12.30. 11:38
Megússza az EU-szankciókat Portugália, miután költségvetési hiányát sikerült 2,8 százalékra lefaragni. Két másik ország - Franciaország és Németország - költségvetési ügyeit az Európai Bizottság január elején tárgyalja.
- Portugáliára most mint egy komoly és szavahihető országra tekint az európai közösség- Egy olyan országnak látják, amelynek biztos és tartós gazdasági növekedése megalapozott - mondta a portugál miniszterelnök, José Manuel Durao Barroso karácsonyi beszédében. A politikus büszkeségének oka az, hogy országának sikerült lefaragnia veszélyes mértékű költségvetési hiányát.

Az európai stabilitási és növekedési paktum az eurózóna országainak a GDP 3 százalékánál kisebb költségvetési hiányt "engedélyez", az e határt túllépő tagállamoknak komoly pénzbírsággal kell szembenézniük. Úgy tűnt, Portugália lesz az első ilyen ország, a költségvetési hiányt ugyanis erre az évre 4,1 százalékban állapították meg nyolc hónappal ezelőtt. Gazdasági szakértők bevonásával és az EU megértő magatartásának köszönhetően - no meg a pénzbírság fenyegetettségének hatására - a hiányt sikerült 2,8 százalékra lefaragni. - És mindezt - mondja a portugál miniszterelnök - a recesszió elkerülésével tudtuk elérni.

Bajban a németek és a franciák

A másik nagy gyengélkedő európai gazdaságnak, Németországnak idén nem sikerül tartani az eredetileg saját kérésére, régi nemzeti valutájának védelmében elfogadott 3 százalékos költségvetésihiány-határt. Franciaország ambiciózus, 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számoló, ám a hiányplafont figyelmen kívül hagyó költségvetést fogadott el 2003-ra. Mindkét ország ügyét jövő év januárban tűzi napirendre az Európai Bizottság.