Jácint
17 °C
31 °C

Jelentős EU-büntetés kartellezőknek

2002.12.19. 13:37
Az Európai Unió 81,2 millió eurós (20 milliárd forint) büntetést szabott ki tizenegy cégre, mert azok kartellbe tömörülve megegyeztek az árak magasan tartásáról egy különleges grafit és az élelmiszer-fűszerek piacán.
Az Európai Bizottság a hét elején összesen 81,2 millió eurós büntetést szabott ki az EU versenyjogszabálya ellen vétő tizenegy cégre. Egy speciális grafitot forgalmazó cégkartell 1993 és 1998 között működött, s a vétkesnek talált nyolc vállalatot összesen 60,6 eurós pénzbírság megfizetésére kötelezték.

A német SGL Carbon AG-t büntették a legmagasabb összeggel (27,75 millió euró), mert ez a cég volt a szövetkezés vezetője. A japán Toyo Tanso 10.79 milliót, a francia Carbon Lorraine SA és a japán Tokai Carbo CO egyenként 6.97 milliót, továbbá az ugyancsak japán Ibiden Co. és Nippon Steel Chemical Co. 3.58 millió eurót fizet. Egy amerikai céget, a GraphTech International Ltd.-t a bizottság felmentett, mert "ismertette az esetet".

A speciális grafitot a high-tech iparban gyakran használják és szükséges komponens a nukleáris-iparban, a félvezetők gyártásakor, az autóiparban és a háztartási eszközök gyártásánál is. Az európai bizottság két évig tartó vizsgálódás után találta bizonyítottnak, hogy a nyolc cég folyamatosan egyeztette az alkalmazandó árakat, illetve azt, hogy ki mikor és milyen árat jelent be.

Kilenc évig "túlfőzték" a levest

További büntetéseket a fűszerek piacán tevékenykedő cégekre róttak ki az EU tisztségviselői: a japán Ajinomoto Co. Inc.-re 15,54 millió eurós, a koreai Daesang Corp.-ra 2.28 millió eurós, míg az ugyancsak koreai Cheil Jedang Corp-ra 2.74 millió eurós büntetést szabtak ki. A három cég kilenc éven keresztül, egészen 1998-ig háttéregyeztetésekkel szabályozta az árakat egy, a levesporokban és fűszerekben használatos alapvető összetevő piacán.

Az EU eddigi rekordbüntetését, 855 millió eurót tavaly, egy vitaminokat gyártó cégcsoportra szabták ki. A második legnagyobb összeget, 478 millió eurót ebben az évben kellett befizetnie egy gipszkartonokat gyártó cégekből álló kartellnek.