Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jelentős EU-büntetés kartellezőknek

2002.12.19. 13:37
Az Európai Unió 81,2 millió eurós (20 milliárd forint) büntetést szabott ki tizenegy cégre, mert azok kartellbe tömörülve megegyeztek az árak magasan tartásáról egy különleges grafit és az élelmiszer-fűszerek piacán.
Az Európai Bizottság a hét elején összesen 81,2 millió eurós büntetést szabott ki az EU versenyjogszabálya ellen vétő tizenegy cégre. Egy speciális grafitot forgalmazó cégkartell 1993 és 1998 között működött, s a vétkesnek talált nyolc vállalatot összesen 60,6 eurós pénzbírság megfizetésére kötelezték.

A német SGL Carbon AG-t büntették a legmagasabb összeggel (27,75 millió euró), mert ez a cég volt a szövetkezés vezetője. A japán Toyo Tanso 10.79 milliót, a francia Carbon Lorraine SA és a japán Tokai Carbo CO egyenként 6.97 milliót, továbbá az ugyancsak japán Ibiden Co. és Nippon Steel Chemical Co. 3.58 millió eurót fizet. Egy amerikai céget, a GraphTech International Ltd.-t a bizottság felmentett, mert "ismertette az esetet".

A speciális grafitot a high-tech iparban gyakran használják és szükséges komponens a nukleáris-iparban, a félvezetők gyártásakor, az autóiparban és a háztartási eszközök gyártásánál is. Az európai bizottság két évig tartó vizsgálódás után találta bizonyítottnak, hogy a nyolc cég folyamatosan egyeztette az alkalmazandó árakat, illetve azt, hogy ki mikor és milyen árat jelent be.

Kilenc évig "túlfőzték" a levest

További büntetéseket a fűszerek piacán tevékenykedő cégekre róttak ki az EU tisztségviselői: a japán Ajinomoto Co. Inc.-re 15,54 millió eurós, a koreai Daesang Corp.-ra 2.28 millió eurós, míg az ugyancsak koreai Cheil Jedang Corp-ra 2.74 millió eurós büntetést szabtak ki. A három cég kilenc éven keresztül, egészen 1998-ig háttéregyeztetésekkel szabályozta az árakat egy, a levesporokban és fűszerekben használatos alapvető összetevő piacán.

Az EU eddigi rekordbüntetését, 855 millió eurót tavaly, egy vitaminokat gyártó cégcsoportra szabták ki. A második legnagyobb összeget, 478 millió eurót ebben az évben kellett befizetnie egy gipszkartonokat gyártó cégekből álló kartellnek.