Emőke
-4 °C
9 °C

Levadásznák az áfacsalókat

2006.05.29. 13:08
Az Európai Unión belüli áfavisszaélések kiküszöbölésének egyetlen módja, ha az adót a forgalmazási lánc legelején kell megfizetni. A tagállamok határai között mozgó áruk és szolgáltatások áfájával való visszaélés évente 60 milliárd eurós kárt okoz.

Az uniós tagállamok között mozgó áruk és szolgáltatások áfamentesek. A csalás legegyszerűbb formája, amikor az importőr adómentesen megvásárolja a tagállamtól a terméket, azt áfával terhelten eladja egy másik tagállamban, zsebre vágja az áfát, majd eltűnik - írja a Financial Times. Az ilyen visszaélések évente 60 milliárd eurós kárt okoznak a tagállamoknak, ami az összes EU-n belüli kereskedelmi tranzakció tíz százalékát teszi ki.

Kovács László adóügyi biztos szerint a csalás elleni fellépés egyetlen hatékony formája, ha a feje tetejére állítják az adórendszert, és az forgalmazási lánc elején fizettetik ki az adót. A biztos szerint ez drasztikus megoldás, de meg lehetne spórolni általa a teljes áfakiesést. Ebben az esetben a nemzeti adóhivatal lenne a felelős, hogy a többi érintett tagállamhoz eljusson a nekik járó rész.

Néhány EU-hivatalnok szerint a rendszer az áfakulcsok harmonizációjához vezetne, és ennek a huszonötökön belül vannak ellenzői. Ilyen Nagy-Britannia és Írország is.

Kovács a héten mutatja be tervét a bizottságnak, az EU pénzügyminiszterei pedig június 7-én tárgyalnak a kérdésről. Kovács tervei szerint még két lehetséges megoldási terv kerül az Ecofin elé. A másodikat - a kevésbé radikális lehetőséget - Ausztria, Németország és Nagy-Britannia is támogatja, igaz, Kovács szerint ez nem teljes körű megoldás. Ez egy fordított rendszer lenne, amelyben ugyanígy a végső vásárlásnál kellene megfizetni az áfát, de nem a vásárlónak, hanem a szállítónak. A harmadik opció az adóhatóságok együttműködésnek erősítése lenne.