Emőke
-4 °C
9 °C

Megbukott a nagy áfareformterv

2007.06.06. 08:08
A EU-pénzügyminiszterek találkozóján Luxemburg megvétózta azt a javaslatot, amelynek értelmében nemzetközi szolgáltatás esetén ezentúl az áfát a szolgáltatást igénybe vevő országban kellett volna megfizetni, szemben az eddigi gyakorlattal, amikor a szolgáltató cég bejegyzett telephelyét vették alapul.

Az EU-pénzügyminiszterek a várakozásoknak megfelelően követték az Európai Bizottság (EB) ajánlását és megszüntették a Németország ellen a túlzott deficit miatt négy éve indított eljárást. Hasonlóan leállították a Málta és Görögország elleni eljárást, jóllehet Athén rövid ideig örülhet, mert ismét elszaladó deficit fenyegeti.

A pénzügyminiszterek jóváhagyták Ciprus és Málta csatlakozását a Gazdasági és Monetáris Unióhoz, miután az EB és az Európai Központi Bank is teljesítettnek könyvelte el az euró bevezetésének feltételeit, így a két szigetországgal 2008. január 1-jén az euróövezet 15 tagúra bővül.

A luxemburgi találkozón a házigazda megtorpedózta annak a tervezett reformnak a bevezetését, amelynek értelmében nemzetközi szolgáltatás esetén ezentúl az áfát a szolgáltatást igénybe vevő országban kellett volna megfizetni, szemben az eddigi gyakorlattal, amikor a szolgáltató cég bejegyzett telephelyét vették alapul. Így például számos távközlési cég kihasználta, hogy Luxemburgban alacsonyabb (15 százalékos) az áfa, mint a szomszédos Németországban vagy Belgiumban.

A legismertebb a Skype internetes telefonszolgáltató, amely így olcsóbb díjszabást engedhetett meg. Luxemburgi becslés szerint az új szabályozás miatt az országot GDP-je 1 százalékának megfelelő veszteség érte volna. Mivel adóügyekben csak az egyhangú döntés érvényes, így a 459 ezer lakosú Luxemburg egymaga meg tudta akadályozni a bizottsági javaslat elfogadását.

A miniszterek ismét tárgyaltak az áfacsalások elleni közös fellépésről, egy bizottsági tanulmánynak kell majd kimutatnia, milyen anyagi előnyökkel és esetleges adminisztrációs pluszteherrel járna, ha az áfát a jövőben csak a végfelhasználó fizetné meg. Kedvező számok esetén az év második felében engedélyeznék Ausztriának, hogy kísérleti jelleggel működtesse az új rendszert, amelynek tapasztalatai egyúttal az EU számára is hasznosak lehetnek. Mindazonáltal több tagállam is ellenkezését jelezte, mert két különféle rendszer egymás mellett élése ugyancsak visszaélésekre adhat alkalmat.