Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szinte minden allergiakeltő

2002.11.18. 09:03
Az Európai Unió versenytanácsának döntése értelmében a termelőknek a jövőben kötelezően fel kell tünteniük a termékcímkén, hogy élelmiszerük milyen allergiakeltő anyagokat tartalmaz.
A felmérések azt mutatják, hogy Európa-szerte növekszik az élelmiszer-érzékeny és allergiás emberek száma: az adatok szerint a gyermekek 8 és a felnőtt lakosság 3 százaléka valamilyen élelmiszer-összeférhetetlenségtől szenved.

Ezek az érzékenységek különféle bőrbetegségekhez vezetnek, sőt az asztmás megbetegedések következtében életveszélyes reakciókat is kiválthatnak. Az élelmiszer-érzékeny fogyasztók ezután már a termékek címkéjén ellenőrizhetik, hogy a választott élelmiszer tartalmaz-e számukra veszélyes anyagokat. A címkézésről Brüsszelben, az EU tagországainak a belföldi piacért felelős miniszterei döntöttek.

Elvetették a 25 százalékos szabályt

A félreértések (és kiskapuk) elkerülése végett a tanács ejtette az eddig érvényes úgynevezett 25 százalékos szabályt, amely a termékcímkéken csak azon anyagok összetételének feltüntetését tette kötelezővé, amelyek a végterméknek legalább 25 százalékát alkotják.

Ezután igen körülményessé válik az allergiakeltő anyagok "elrejtése" azokban a termékekben, - mint például a szószok, mártások, - amelyek allergiakeltő anyagokat tartalmaznak, például tojást, tejet, mustárt. A jogszabály részeként allergiakeltő anyagokat tartalmazó jegyzéket is kidolgoznak. Ezen a listán vélhetően szerepel majd a hal, a mogyoró, a szezámmag, a glutin, a szójabab és a zeller is.

Üdvözölte a döntést David Byrne egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztos, valamint az Európai Fogyasztók Szervezete, a BEUC szóvivője is.

A jó bornak is kell címke

Mindemellett az új szabályok kiterjesztése az alkoholtartalmú italokra igen könnyen komoly feszültséget kelthet jövőre, az előterjesztés vitájakor.

A versenytanács pénteki döntése értelmében ugyanis ha a bor szulfitokat tartalmaz, ezt az információt a palack címkéjén kötelező lesz feltünteni, a szulfit ugyanis asztmát okozhat.