Ágnes
-5 °C
2 °C

Szinte minden allergiakeltő

2002.11.18. 09:03
Az Európai Unió versenytanácsának döntése értelmében a termelőknek a jövőben kötelezően fel kell tünteniük a termékcímkén, hogy élelmiszerük milyen allergiakeltő anyagokat tartalmaz.
A felmérések azt mutatják, hogy Európa-szerte növekszik az élelmiszer-érzékeny és allergiás emberek száma: az adatok szerint a gyermekek 8 és a felnőtt lakosság 3 százaléka valamilyen élelmiszer-összeférhetetlenségtől szenved.

Ezek az érzékenységek különféle bőrbetegségekhez vezetnek, sőt az asztmás megbetegedések következtében életveszélyes reakciókat is kiválthatnak. Az élelmiszer-érzékeny fogyasztók ezután már a termékek címkéjén ellenőrizhetik, hogy a választott élelmiszer tartalmaz-e számukra veszélyes anyagokat. A címkézésről Brüsszelben, az EU tagországainak a belföldi piacért felelős miniszterei döntöttek.

Elvetették a 25 százalékos szabályt

A félreértések (és kiskapuk) elkerülése végett a tanács ejtette az eddig érvényes úgynevezett 25 százalékos szabályt, amely a termékcímkéken csak azon anyagok összetételének feltüntetését tette kötelezővé, amelyek a végterméknek legalább 25 százalékát alkotják.

Ezután igen körülményessé válik az allergiakeltő anyagok "elrejtése" azokban a termékekben, - mint például a szószok, mártások, - amelyek allergiakeltő anyagokat tartalmaznak, például tojást, tejet, mustárt. A jogszabály részeként allergiakeltő anyagokat tartalmazó jegyzéket is kidolgoznak. Ezen a listán vélhetően szerepel majd a hal, a mogyoró, a szezámmag, a glutin, a szójabab és a zeller is.

Üdvözölte a döntést David Byrne egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztos, valamint az Európai Fogyasztók Szervezete, a BEUC szóvivője is.

A jó bornak is kell címke

Mindemellett az új szabályok kiterjesztése az alkoholtartalmú italokra igen könnyen komoly feszültséget kelthet jövőre, az előterjesztés vitájakor.

A versenytanács pénteki döntése értelmében ugyanis ha a bor szulfitokat tartalmaz, ezt az információt a palack címkéjén kötelező lesz feltünteni, a szulfit ugyanis asztmát okozhat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!