Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Kereskedelmi háború fenyeget az EU és az arab világ között

2006.02.07. 08:36
Peter Mandelson, az Európai Bizottság kereskedelemért felelős tagja figyelmeztette szaúdi kollégáját, hogy Brüsszel a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul, ha kiderül, hogy a rijádi kormány támogatja a dán termékek elleni bojkottot.

A Mohamed prófétát ábrázoló, eredetileg egy dán lapban megjelent karikatúrák nyomán számos muzulmán országban tört ki tiltakozás, amelynek immár kereskedelmi kihatásai is vannak. Mandelson leszögezte, hogy a dán termékek bojkottját az európai termékek bojkottjának fogják tekinteni.

Befagyasztották a tejet

A konfliktus eddigi legnagyobb vesztese a dán Arla Foods, Európa második legnagyobb tejipari vállalata, amely jelenleg napi mintegy kétmillió eurónyi árbevétel-kiesést kénytelen elkönyvelni a térségben, és befagyasztotta rijádi gyárának tervezett, 50 millió dolláros bővítését. Dánia 2004-ben 9 milliárd korona (1,2 milliárd euró) értékben exportált az arab országokba, ez a teljes kivitel alig másfél százaléka. A karikatúrák miatti tiltakozás azonban más országokat és cégeket is érint.

A svájci Nestlé SA Nido és Klim márkájú tejporai eladásainak visszaesését tapasztalta, s ezért hirdetést tett közzé egy szaúdi lapban, tudatva, hogy a termékek nem dán eredetűek. Az arab kereskedelmi és iparkamarák szövetsége arra szólította föl a muzulmánokat, hogy az arab és a baráti országokból származó termékeket részesítsék előnyben, az üzletemberekhez pedig azzal fordult, hogy ne invesztáljanak a prófétájukat és vallásukat kigúnyoló országokban. A pakisztáni orvosok szövetsége közölte, hogy bojkottálni fogja a dán, norvég, svájci, német és francia gyógyszereket.

Az olajnak se jó

Az olajpiacon szintén erősödik a feszültség, New Yorkban tegnap napon belül 1,9 százalékkal, 66,62 dollárra emelkedett az olaj hordónkénti ára, miután Mahmud Ahmedinedzsád iráni elnök bejelentette, hogy újraindítják az urándúsítást. Teherán ezzel reagált arra, hogy a Nemzetközi Atomenergia-hivatal az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalja atomprogramja ügyét. Irán napi 2,4 millió hordóval a világ negyedik legnagyobb kőolajexportőre, és az esetlegesen kieső mennyiség pótlására nem volna mód. Az európai Fitch Ratings hitelminősítő tegnap a politikai kockázatokra hivatkozva stabilról negatívra rontotta Irán BB-mínusz kockázati besorolásának kilátását, s jelezte, hogy az ország és a nemzetközi közösség viszonyának további romlása leminősítést vonna maga után, mert növeli a pénzügyi szankciók bevezetésének valószínűségét.