Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Európában is tarolnak a koreai autók

2004.05.14. 07:54
A távol-keleti ország autógyárai negyedével tudták növelni eladásaikat, miközben a piac négy százalékkal nőtt.
Áprilisban már harmadik hónapja folytatódott Nyugat-Európában az újautó-eladások növekedése: 1,3 millió gépkocsit adtak el, 4,1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban - jelentette az európai autógyártók szövetsége, az ACEA.

A kicsik

Az év első négy hónapjában 3,2 százalékkal bővült az értékesítés. A legnagyobb növekedést a kisebb országokban regisztrálták áprilisban: Dániában 29,5 százalékkal, Belgiumban 22,9 százalékkal bővült az értékesítés. Olaszországban 13,3 százalékos volt a növekedés, miután az egy évvel korábbi adat különösen gyenge volt. Németországban 3,4 százalékos volt a növekedés, amit az elemzők fordulópontként értékelnek. A francia piac viszont négy, a brit pedig 3,8 százalékkal szűkült.

A francia gyártók közül a Renault eladásai 0,3, a PSA Peugeot-Citroënéi 3,3 százalékkal estek, az olasz FIAT eladásai nőttek ugyan, de piaci részesedése csökkent. A német-amerikai DaimlerChrysler 5,1 százalékkal kevesebb autót tudott eladni. Az ázsiai gyártók előretörése ezzel szemben folytatódott.

A verseny győztesei a koreai autógyárak, amelyek 23,5 százalékkal és a japánok, amelyek 13 százalékkal több kocsit értékesítettek. Különösen jól szerepelt a Mitsubishi, amely csaknem 27 százalékkal növelte eladásait, de a Toyota is 15,4 százalékkal több autót értékesített.