Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kétfelé szakadt az európai újautó-piac

2007.10.17. 07:40
Európában szeptemberben a tavalyinál 1,5 százalékkal kevesebb új autó talált gazdára, míg az év első kilenc hónapjában összesen 0,8 százalékkal csökkentek az eladások az elmúlt év azonos időszakához képest - derül ki az Európai Autógyártók Szövetségének adataiból.

Németországban éreztette hatását, hogy tavaly ősszel már megugrottak az eladások a 2007. januári áfaemelés előtt, így a magas bázissal összevetve ez év szeptemberében 11 százalékkal kevesebb új autót adtak el, mint 2006 szeptemberében. Spanyolországban 7,7 százalékkal esett vissza a forgalom, Olaszországban stagnált, Franciaországban és Nagy-Britanniában viszont kissé nőtt az értékesítés.

Ezzel szemben Litvániában 39,6, Bulgáriában 26,9, Lengyelországban 19,6, Romániában pedig 19,5 százalékkal ugrottak meg az eladások. Az év első kilenc hónapjának összesítése hasonló szakadékot jelez: míg Nyugat-Európában 0,2 százalékkal csökkent az újautó-forgalom, addig az új EU-tagállamokban 15,5 százalékkal nőtt. Ez utóbbit még a 7,1 százalékkal zuhanó magyar piac se tudta lerontani.

A gyártók sorrendjét továbbra is a Volkswagen-csoport vezeti, amely eddigi idei teljesítménye alapján az év végére várhatóan gyártási rekordot állít fel, 3,5 millió gépkocsival. Az utána következő három autógyár forgalma lényegében stagnált, az ötödik helyen álló FIAT-é 6,7 százalékkal nőtt, míg a hatodik helyezett Renault-é 8,7 százalékkal csökkent, noha a francia autógyár Dacia márkájából bő 79 százalékkal több kelt el, mint egy évvel korábban.