Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

A tagjelöltek kevesebb pénzt sem tudnak elkölteni

2002.02.11. 09:14
Az EU-tagállamok egy része, főként a közös költségvetés nettó befizetői, túl nagyvonalúnak tartják a brüsszeli bizottságnak a bővítés finanszírozására tett javaslatait és vonakodnak elfogadni még a mezőgazdasági közvetlen jövedelemtámogatás csökkentett formáját is. Bizonytalan, hogy elkészülnek-e ebben a félévben a közös álláspontok a mezőgazdaságról és a regionális politikáról.
Az EU tagállamainak nagy része sokallja a brüsszeli bizottság által javasolt bővítési költségvetést, és vitatja a mezőgazdasági közvetlen jövedelemtámogatás - akár csak fokozatos - kiterjesztését az új tagokra.

Már a bizottsági ajánlat is túl nagyvonalú

Brüsszel a tíz tagjelölt csatlakozása utáni három évben összesen 40,5 milliárd eurót javasolt felzárkóztatásukra.

Az ajánlat túlságosan is nagyvonalú - szögezte le Hubert Vedrine, a francia diplomácia vezetője az EU-külügyminiszterek hétvégi spanyolországi informális tanácskozásán, és álláspontját több ország - általában az EU-költségvetés nettó befizetői - képviselői osztották.

A jövedelemtámogatás konzerválja az elavult struktúrákat

Németország és Hollandia például helyteleníti, hogy az új tagokra is kiterjesztenék a közvetlen agrártámogatást, hiszen az Agenda 2000 néven létrejött költségvetési megállapodásban erről nem volt szó.

Ehelyett a vidékfejlesztést szorgalmazták, mivel a jövedelemtámogatás konzerválja az elavult struktúrákat, nem járul hozzá, hogy versenyképessé váljanak az agrárgazdaságok, hamis jövedelmi viszonyokat szül, ráadásul megzavarja a termőföld áralakulását is.

Agrártámogatás nélkül eladhatatlan a csomag

A javasolt tízéves átmeneti időszakot ugyancsak bírálták a miniszterek, mivel átnyúlik a 2006 utáni időszakra, amikor már új mezőgazdasági politika lesz és korántsem biztos, hogy fennmarad a közvetlen támogatás gyakorlata.

Romano Prodi, a bizottság elnöke és Günter Verheugen, a bizottság bővítésért felelős tagja ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy a javaslat nem zárja ki a mezőgazdasági politika reformját. Verheugen szerint az agrártámogatás nélkül "eladhatatlan" a tagjelölteknek a költségvetési csomag.

Joschka Fischer német külügyminiszter szerint feltétlen szükség lenne az agrárreformra és jobb volna, ha arról még 2004 előtt döntenének. Van Aartsen holland külügyminiszter, aki nem volt jelen, levelében ugyancsak az évi 17 milliárd euróba kerülő közvetlen jövedelemtámogatás felszámolását sürgette.

A jelöltek ennél kevesebb pénzt sem tudnak elkölteni

Többen kétségbe vonták, hogy az új tagállamok képesek lesznek-e felszívni a sokmilliárdos támogatást, hiszen jelenleg - megfelelő intézményi háttér hiányában - ennek töredékével sem tudnak megbirkózni.

A németek 7,5 milliárd eurós kurtítást sürgetnek

A 40,5 milliárd eurós bővítési költségvetés jelentős csökkentését sokan javasolják. Németország például hírek szerint legalább 7,5 milliárd eurós kurtítást sürget arra hivatkozva, hogy a kiadások oroszlánrészét neki kellene vállalnia, tovább növelve a német költségvetési deficitet, amely már így is kiváltotta Brüsszel nemtetszését.

Tartani akarják a menetrendet

A miniszterek ugyanakkor megerősítették, hogy tartják magukat a bizottsági menetrendhez és az év végére le akarják zárni a csatlakozási tárgyalásokat.

Várakozásuk szerint a márciusi barcelonai csúcstalálkozó fő témája a finanszírozás lesz, ám tekintettel a tavaszi franciaországi és a szeptemberi német választásokra, kisebb csodával érne fel, ha ősznél előbb elkészülne az EU közös álláspontja.

Ha igen, akkor valószínűleg még a brüsszeli csomagnál is takarékosabb megoldást tárnak a tagjelöltek elé.