Szilárda
-4 °C
3 °C

Kifizetődőbb lehet a májusi EU-csatlakozás

2002.11.18. 09:53
A 2004 januári helyett május 1-i EU-csatlakozás anyagilag kifizetődőbb lehet a tagjelölteknek. Az Unió elnökségéhez közelálló források ugyanis nem zárják ki, hogy miközben az új tagoknak nem kellene teljes hozzájárulást fizetniük, az egész éves bevételekre szert tehetnének.
Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn várhatóan 2004. május 1-jét jelölik meg a bővítés pontos időpontjaként. Az EU ezzel megfelelne annak az ígéretének, hogy az újonnan csatlakozó országok már teljes jogú tagként vehetnek részt a következő, 2004 júniusában esedékes európai parlamenti választásokon.

A dán elnökség az elmúlt napokban felmérte, hogy az Unión belül melyik csatlakozási időpontnak van a legnagyobb támogatottsága. A tagországok többségének végül 2004. április 1-gyel szemben május elsejére esett a választása.

A bővítési céldátum behatárolása megkönnyíti a költségvetési alkut a tagjelöltekkel, egyúttal határidőt szab a csatlakozási szerződések tagállami ratifikációjának befejezésére. A május 1-i időpont mögött diplomaták szerint az a megfontolás áll, hogy a nemzeti parlamenteknek 1 évet adjanak a 10 érintett tagjelölttel idén április 16-án Athénban aláírandó csatlakozási szerződések ratifikálására. A május 1-i időpont azonban jogi értelemben semmire sem kötelezi a 15 EU-tagállam törvényhozását, amelyek közül bármelyik megvétózhatja egyik vagy másik tagjelölt belépését.

Kevesebb tagdíj és érintetlen 2004-es bevételek

A 2004. május 1-i csatlakozás úgy tűnik a soros dán elnökségnek is nagyobb mozgásteret adhat a tagjelöltekkel a bővítés finanszírozásáról folytatandó tárgyalásokon. EU-diplomaták pénteken elképzelhetőnek nevezték, hogy a legkorábbi dátumhoz, január elsejéhez képest többhónapos csúszás esetén az új tagok anyagilag jobban járjanak. A május 1-i belépés azért lenne kifizetődőbb, mert a csatlakozó államok mentesülnének a teljes éves "tagdíj" befizetése alól, miközben az uniós költségvetésből származó 2004-es összbevételeik nagyjából érintetlenül maradnának.

Ezt a dán elnökségnek tulajdonított véleményt azonban még a Tizenötöknek is el kellene fogadniuk. Diplomaták szerint a döntés politikai és nem jogi mérlegelés tárgyát képezi. Az Európai Unió eddigi praxisában mindenesetre még nem fordult elő, hogy egy új tagállam év közben csatlakozott volna.

Ha az Unió külügyminiszterei hétfői találkozójukon egyetértenek a fenti analízissel, az megkönnyítheti a dán elnökség dolgát a tagjelöltekkel a kényes költségvetési kérdésekről folyó tárgyalásokon - mutatnak rá megfigyelők. "A költségvetési javaslat javításának egy technikája" - jellemezte tömören a helyzetet a Bruxinfónak egy tagjelölt állambeli diplomata.

Ha 2004-ben meglenne a befizetések és a bevételek közötti aszimetria, az az aránytalan hozzájárulásuk miatt panaszkodó tagjelöltek számára könnyebben elfogadhatóvá tenné az Unió pénzügyi ajánlatát. A 10 "elsőkörös" tagjelölt többsége csökkentett költségvetési befizetést akar mindaddig, amíg a bevételi oldalon fennmarad hátrányos megkülönböztetésük a jelenlegi tagállamokkal szemben (a közvetlen agrártámogatásokról és a felzárkóztatási alapokról van szó). A fentebb ismertetett lehetőség azonban csak 2004-ben oldaná meg a tagjelöltek gondjait, a következő években már újra releváns lenne a probléma.

A befizetési teher májusi belépéssel járó csökkenése az egész éves kifizetések érintetlenül hagyásával párosulva ugyanakkor vélhetően szükségtelenné tenné az új tagok kompenzálását a költségvetésből. Egyesek arra is felhívják a figyelmet, hogy a közösségi alapok fogadására való előkészületekben elmaradással küzdő tagjelölt országok időt nyernének, ha a bővítés január 1. helyett május elsején következne be.

Napokon belül kész a végső alkucsomag

A dán elnökség a hétfői külügyminiszteri találkozó utáni napokban kidolgozza a felvételi tárgyalások lezárására vonatkozó kompromisszumos javaslatcsomagot. Ebben a fő pénzügyi kérdéseken túl szorosan kapcsolódó témák (így agrárkvóták) is helyet kaphatnak.

Nem lesz része ugyanakkor a végső csomagnak a magyar versenyfejezet. Dánia a gyorsabb előrehaladás végett a tagállamok álláspontjának figyelembe vételével, de formális tanácsi mandátum nélkül, saját felelősségére teszi majd meg a kompromisszumos javaslatot. Az EU dán elnöksége az alkucsomagtól teljesen elválasztva kívánja lezárni. a magyar versenyjogi fejezetet.

A Financial Times pénteki számában már azt is tudni vélte, hogy az EU a véglegesnek szánt csomagban 1-2 milliárd euróval egészíti ki a 10 tagjelöltnek az október végi brüsszeli csúcson tett pénzügyi ajánlatot. A lap állításával ellentétben azonban nem plusz pénzről lenne szó, hiszen az Unió abból a 2 és fél milliárd euróból adna vissza valamennyit, amivel Brüsszelben megkurtította az új tagoknak 2004 és 2006 között szánt felzárkóztatási alapokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!