Aliz
6 °C
14 °C

Dohányzásellenes kampány az EU-ban a foci-vb ideje alatt

2002.05.31. 09:24
Az Európai Bizottság fiatalokat megcélzó dohányzásellenes médiakampányt indított. Az Európai Unióban a labdarúgó világbajnokság ideje alatt látható reklámban a vb sztárjai mondanak nemet a cigarettára.
Nem véletlenül ma kezdődik az EU tizenéveseket célzó dohányzásellenes kampánya. Ma ünneplik a dohányzásellenes világnapot, és ma kezdődik el a füstmentesnek tervezett foci vb is, amelynek ideje alatt szerte az Európai Unióban látható lesz az a 20 másodperces reklámfilm, amelyben a fiatalok példaképeit jelentő számos labdarúgósztár - többek között Zidane, Figo, Raul és Maldini - a cigaretta elutasítására hívja fel a tizenéveseket.

Hároméves stratégia

A kampány az Európai Unió országaiban élő 36,2 millió 12 és 18 év közötti fiatalt kívánja megszólatni. A dohányzó emberek 80 százaléka ebben a korban szokik rá a cigarettára. Az elektronikus és az írott médiát felhasználó kampány a Bizottság hároméves dohányzásellenes stratégiájának része.

Egyre korában szívnak

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint az EU-ban a fiatalok egyre korábban ismerkednek meg a cigarettával, és egyre többen szoknak rá a dohányzásra. A legalább hetente rágyújtó 15 évesek aránya például Ausztriában 33, Angliában 29 százalék. A 375 milliós Európai Unióban évente félmillió ember hal meg idő előtt a dohányzás miatt fellépő betegségekben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?