Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Dohányzásellenes kampány az EU-ban a foci-vb ideje alatt

2002.05.31. 09:24
Az Európai Bizottság fiatalokat megcélzó dohányzásellenes médiakampányt indított. Az Európai Unióban a labdarúgó világbajnokság ideje alatt látható reklámban a vb sztárjai mondanak nemet a cigarettára.
Nem véletlenül ma kezdődik az EU tizenéveseket célzó dohányzásellenes kampánya. Ma ünneplik a dohányzásellenes világnapot, és ma kezdődik el a füstmentesnek tervezett foci vb is, amelynek ideje alatt szerte az Európai Unióban látható lesz az a 20 másodperces reklámfilm, amelyben a fiatalok példaképeit jelentő számos labdarúgósztár - többek között Zidane, Figo, Raul és Maldini - a cigaretta elutasítására hívja fel a tizenéveseket.

Hároméves stratégia

A kampány az Európai Unió országaiban élő 36,2 millió 12 és 18 év közötti fiatalt kívánja megszólatni. A dohányzó emberek 80 százaléka ebben a korban szokik rá a cigarettára. Az elektronikus és az írott médiát felhasználó kampány a Bizottság hároméves dohányzásellenes stratégiájának része.

Egyre korában szívnak

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint az EU-ban a fiatalok egyre korábban ismerkednek meg a cigarettával, és egyre többen szoknak rá a dohányzásra. A legalább hetente rágyújtó 15 évesek aránya például Ausztriában 33, Angliában 29 százalék. A 375 milliós Európai Unióban évente félmillió ember hal meg idő előtt a dohányzás miatt fellépő betegségekben.