Útban az államosítás felé

2008.10.13. 15:49
Egymás után jelentették be az eurózóna országainak kormányai nemzeti mentőcsomagjaik részletét. A lényeg: mindenki államosít és garantálják a bankközi hiteleket is. A befektetők értékelték az erőfeszítéseket, a tőzsdék egész nap szárnyaltak. Csak az angol csomag, a maga 500 milliárd fontjával bőven meghaladja az amerikai mentőövet.

Az eurózóna országainak vezetői vasárnap megegyeztek abban, hogy 2009 végéig garantálják a bankközi hiteleket, arról is döntöttek, hogy a kormányok részben államosíthatják a bankokat, ha ez szükséges.

A brit program volt a minta az összeurópai döntés előtt. A brit kormány hétfőn mutatta be részletesen az 500 milliárd fontos értékű programot, ennek keretében többségi állami tulajdonba kerülhetnek nagybankok (az állam leszögezte, hogy nem fog részt venni a napi munkában, karnyújtásnyi távolságra marad). Első lépésként 37 milliárd fontot kap a négy legnagyobb közül három, a negyedik nem tartott igényt a segítségre (vagyis a Royal Bank of Scotland, Lloyds, HBOS kap, a Barclays nem kért).

Németország 500 milliárd eurós (671 milliárd dollár) csomagot állított össze, ebből 400 milliárdot fordítanak a bankközi hitelek garanciájára, és 100 milliárdot pedig bankok rekapitalizációjára. A bankok 2009 végéig fordulhatnak a garanciaalaphoz – írja a CNN Money. A parlament még a héten megszavazza a csomagot.

Franciaország 360 milliárd eurós (80 ezer milliárd forint) programot jelentett be, 320 milliárd euróig nyújt garanciát a bankközi hitelekre és 40 milliárd eurót a bajba került bankok feltőkésítésére. A bankszektor finanszírozásához a francia állam egy külön szervezetet is létrehoz. A garanciáért cserébe a bankoknak etikai kötelezettséget kell vállalniuk a banki vezetők fizetéséről és egyéb juttatásáról, megszűnhetnek például a cégvezetők túlzóan magas végkielégítései.

A spanyol kormány százmilliárd eurós bankmentő csomagot készített és garantálja a bankközi betéteket – jelentette be Jose Luis Rodriguez Zapatero kormányfő. A bankok államosításáról Zapatero azt mondta, hogy arra nincs szükség, mert a spanyol bankok fizetőképességével nincs baj. Ugyanakkor egy hete a spanyol kormány létrehozott egy 30 milliárd eurós alapot, mellyel a bankközi hitelezést próbálták felpörgetni.

Hollandia 200 milliárd euróig vállal garanciát bankközi hitelekre.

Ausztria is százmilliárd eurós (25 ezer milliárd forint) tervet dolgozott ki, 85 milliárd eurót állami garanciavállalásra tettek félre, 15 milliárdot pedig - szükség esetén - részvényvásárlásra, tőkeemelésre szánnak.

A Bush kormányzat is felgyorsítja a 700 milliárd dolláros mentőprogramot, jogászokkal konzultálnak, hogyan tudna az állam részvényeket vásárolni bankokban. Kiválasztották azt a csoportot is, mely segíti a program teljesítését &nash; tudósít az AP hírügynökség.

Hetek óta először, a tőzsdék értékelték az összeurópai összefogást. Már reggel jelentős pluszban indítottak a főbb európai indexek és egész nap 5-6 százalékkal a pénteki záróértékek felett jártak. Ez később sem változott, a konkrét intézkedések bejelentése után is megmaradt a bizalom, vették a papírokat.

Az amerikai tőzsdéken is bizakodóak a befektetők, a Dow Jones 390 pontot emelkedett és 4,62 százalékos pluszban indított, a Nasdaq 4,48 százalékkal, az S&P 4,44 százalékkal emelkedett.