Valér
1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Új pénzügy világrendszert dolgoznak ki

2008.10.16. 14:39
Magas szintű csoportot hoznak létre az Európai Unióban a pénzügyminiszterek, az EKB-elnök, az EB elnök és a mindenkori uniós elnökség részvételével, hogy megelőzzék a válság elmélyülését – derült ki az EU-csúcs után kiadott zárónyilatkozatból. Az unió vezetői új pénzügyi rendszert dolgoznának ki.

Az elkövetkező hetekben az Európai Unió egy új pénzügyi rendszer kidolgozásán fog fáradozni - jelentette ki José-Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

A világ pénzügyi rendszerének átfogó reformjához szükséges feltételek kialakítását véghez kell vinnünk - tette hozzá az Európai Bizottság elnöke a Reuters tudósítása szerint. Barroso mindezt az unió 27 állam- és kormányfőinek találkozója után jelentette ki. Barroso kijelentésének jelentős súlya van a szombatra tervezett EU-USA csúcstalálkozó fényében – írja a Portfolio.

Új csúcsszerv alakul

Az ülésről kiadott zárónyilatkozat szövege szerint "a kormányfői tanács eltökélt abban, hogy megtegye a szükséges lépéseket a kereslet csökkenésére és a befektetési kedv hanyatlására reagálva, különös tekintettel az unió iparára" – tudósít a távirati iroda.

Bejelentették a csúcstalálkozón azt is, hogy a válságok elmélyülésének megelőzése érdekében az Európai Bizottság elnöke, az Európai Központi Bank elnöke, az euróövezetet alkotó országok pénzügyminiszteri tanácsának elnöke és a mindenkori uniós elnökség vezető illetékesének részvételével létrehoznak egy magas szintű csoportot, amelyet bármely tagállam aktiválhat, és amelyben - mint Göncz Kinga külügyminiszter fogalmazott - azonnali és bizalmas információáramlást és döntéshozatalt biztosítanak.

Globális megközelítés kell

Az Európai Unió csúcsértekezletét lezáró sajtótájékoztató rendkívül elégedetten nyilatkozott Nicolas Sarkozy, az unió soros elnöke, az elért eredményekről.

"Eddig féltünk kinyitni Pandora szelencéjét, most az kinyílt magától. A mostani krízisben az a jó, hogy cselekvésre késztet bennünket. Elérkezett az idő, hogy kapitalizmust új alapokra helyezzük, hogy kiépítsünk egy jól működő globális pénzügyi rezsimet, amelyre támaszkodva nekikezdhetünk a gazdasági fejlesztéseknek. A nagyvállalatoknak meg kell kapniuk ugyanazokat a pénzügyi garanciákat a bankoktól, amiket a bankok most kaptak. A jelenlegi válság globális megközelítést igényel, ezért egy világcsúcsot egy új Bretton Woods-i konferenciára van szükség, amelyen az Egyesült Államok és a harmadik világ országai is képviselteik magukat" – mondta Sarkozy.

Majd közölte, vasárnap az Egyesült Államokba utazik, hogy George Bush elnökkel személyesen tárgyaljon ezekről a kérdésekről, ugyanis túl késő lenne megvárni, amíg az új elnök hivatalba lép.