József, Bánk
-6 °C
0 °C

Franciaország a stabilitási paktum ellen

2004.05.05. 09:41
A francia pénzügminiszter szerint gazdaségi kormányzásra van szükség Európában. Ezért informális testületet hoznak létre, melyen megvitatják a tagok stabilitási programját.
Informális gazdasági kormányzatot alakítanak az EU pénzügyi vezetői, hogy egyenesbe hozzák az európai pénzügyeket - jelentette be Nicolas Sarkozy, francia pénzügyminiszter.

Paktummódosítás

Sarkozy szerint "gazdasági kormányzásra" van szükség Európában, ezért informális testületet hoznak létre, amelynek ülésein megvitatják a tagok stabilitási programját, közös álláspontot alakítanak ki a vitás kérdésekben és elkötelezik magunkat az összetartó pénzügyi politika mellett.

Franciaország nem túl rózsás deficithelyzete miatt Sarkozy támogatja az Európai Bizottság paktummódosító erőfeszítéseit. "Szükségünk van a stabilitási paktumra, de sokkal rugalmasabbnak kell lennie és a követelményeket egyeztetni kell az egyes országok eltérő felelősségével. Egy kis ország pár százezer lakossal könnyebben tudja teljesíteni a paktum előírásait, mint a nagyobb teherrel küszködő, sokmilliós országok".

Élénkítéssel csökkenteni a hiányt

A miniszter szerint Franciaországnak meg kell reformálnia egészségügyi rendszerét, annak érdekében, hogy tartani tudja az előírt költségvetési hiányt. Sarkozy a deficit mérséklésével párhuzamosan élénkítené a gazdaságot, elsősorban a fogyasztás ösztönzésével.

A francia kormány az elmúlt három évben képtelen volt tartani a költségvetési egyensúlyt. 2003 novemberében az akkori pénzügyminiszter, Francis Mer vállalta, hogy országa következő évre 2,9 százalékra csökkenti a költségvetési hiányt. A francia sajtóban megjelent adatok szerint jövőre a költségvetési hiány eléri a GDP négy százalékát.