Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

A Gazprom kárpótlást ígér

2006.01.03. 15:07
Kedd délelőttre a legtöbb európai országban helyreállt az orosz gázszállítás. A Moszkvával változatlanul nem egyező Ukrajna és Moldova tovább tárgyal a gázárról, utóbbi emellett Türkméniától is vásárolna. A Gazprom megígérte: a kiesett gázmennyiségért kárpótlást fizet az európai vevőinek.
A Gazprom kárpótolni fogja az európai fogyasztókat a kiesett mennyiségekért - nyilatkozott a vállalat szóvivője kedden. Szergej Kuprijanov a kárpótlás módját nem részletezte, és hozzátette azt is, hogy a Gazprom "nem kész a végtelenségig kiegyenlíteni az ukrán gázlopás következményeit". Az orosz miniszterelnök, Mihail Fradkov korábban levélben biztosította az EU-t afelől, hogy "minden szerződést betartanak" az ellátás megbízhatósága érdekében.

Az orosz cégnél azt is közölték: az ukrán Naftogaz vállalat küldöttsége Moszkvában újra tárgyalni fog a Gazprom vezetésével az ukrajnai gázszállításokról. Kuprijanov szerint az ukrán delegáció már úton van Moszkvába, arról azonban nem nyilatkozott, hogy kik vesznek részt a megbeszéléseken, csupán annyit mondott: a tárgyalások "elég magas szinten" zajlanak majd.

Tárgyalnak és vádaskodnak

Összefoglaló a gázháborúról
Az orosz-ukrán gázárvita miatt kirobbant, és az egész kontinensen gázellátási krízist okozó gázháborúról készült összefoglalónkat itt olvashatja. A további részletekért érdemes felkeresnie az Index gázháború-dossziéját is.

A két ország között kialakult gázárvita fejleményeként a Gazprom orosz gázmonopólium vasárnap reggel leállította az Ukrajnának szánt földgázmennyiség szállítását, s azóta azzal vádolja az ukrán vezetést, hogy illegálisan megcsapolja a területén keresztül Európa más országainak szállított gázt. A Gazprom hétfőn 104 millió, kedden 118,7 millió köbméter gáz ellopásával vádolta Ukrajnát. A cég szóvivője szerint Ukrajna a területén átfutó csővezetékből illegálisen szivattyúzta ki a gázt, megdézsmálva a más európai országoknak szánt orosz gázszállítmányt.

Ukrajna - akárcsak az előző napon - kedden is cáfolta a gázlopás vádját. Eduard Zanjuk, az ukrán Naftohaz cég szóvivője "teljesen valótlannak" nevezte az orosz állítást. Északkeleti szomszédunk nyugati részein biztosított a gázellátás azt követően is, hogy Oroszország január 1-jén leállította a déli szomszédjába irányuló földgázexportját - állapították meg keddi lembergi (Lviv) sajtóértekezletükön a térség területeinek a kormányzói.

Az ukrán kormány közben bejelentette, hogy a Naftogaz ukrán olaj- és gázipari társaság elnökhelyetteseivé nevezte ki Volodimir Litvint, valamint Bohdan Kljukot, aki 2003 augusztusa és 2005 februárja között az ország tüzelő- és energiaügyi miniszterének a helyettese volt. Elődeiket, Szerhij Perelomot a Naftohaz első elnökhelyettesét, majd Jurij Nemcsenko elnökhelyettest december elején mentették fel tisztségükből.

Türkmén gázt vehet Moldova

Türkmenisztán kedden földgázt ajánlott Moldovának a kiesett orosz gáz pótlására - tudatta Vlagyimir Voronyin államfő. A Gazprom vasárnap leállította a Moldovának szánt földgáz szállítását is, miután Kisinyov elfogadhatatlannak nevezte azt a Gazprom-ajánlatot, hogy a gáz ára korábbi 80 dollárról 160 dollárra emelkedjen 1000 köbméterenként.

A Gazpromnak többségi részesedése van Moldovagazban, ezért Voronyin szerint érthetetlen, hogy miért okoz "üzleti kárt" egy olyan cégnek, amelyben többségi tulajdonos. A Moldovagaz elnöke is részt vesz a Gazprommal tervezett újabb tárgyalási fordulón. Moldova földgázszükségletét teljes egészében Oroszországból szerzi be az Ukrajnán át haladó földgázvezetéken keresztül. Ukrajnának tavaly december 22-én Türkmenisztánnal már sikerült megegyeznie az idei gázszállításokról.

Moldova küldöttsége közben folytatta kedden a gázár-tárgyalásokat Moszkvában - közölte Szergej Kuprijanov. A moldovai elnök hétfőn kijelentette: Moldova kész világpiaci alapon elszámolni az orosz féllel a megvásárolt gázért, de szerinte ennek az elszámolási módnak megalapozottnak kell lennie. Voronin a gáz árának piaci alapokon történő, de szakaszos emelését tartja helyénvalónak. Moldovában az orosz export leállása után operatív törzset hoztak létre azzal a feladattal, hogy gondoskodjék a folyamatos energiaellátásáról. A testület vezetője kedden újságírókkal közölte, hogy a télies hideg időjárás és az elmúlt éjszakai havazás ellenére a fogyasztókat megfelelő mennyiségű gázzal tudják ellátni.

Európában van gáz

Annak ellenére, hogy a gázháborút kiváltó ukrán-orosz tárgyalások nem fejeződtek be, Európa legtöbb országában helyreállt a gázellátás.

Románia - A hétfői, 25 százalékos csökkenés után most már fokozatosan nő a gázszállítás Oroszországból Romániába, és szerda reggelre minden valószínűség szerint "normális" lesz - mondta a román gazdasági miniszter, Codrut Seres kedden. Romániának kéthavi kereskedelmi tartaléka van földgázból, úgyhogy nem kell aggódni az orosz-ukrán gázárvita miatt. A román tárolókapacitás 3,1 milliárd köbméteres, és ezt 5 milliárd köbméterre bővítik, mondta a miniszter, de azt nem közölte, mikorra. Románia földgázfogyasztása körülbelül 60 millió köbméter naponta, ebből 20 millió köbméter származik Oroszországból.

Szlovákia - Kedd délelőttre Szlovákiában is helyreállt a gázszolgáltatás, miután hétfőn 30 százalékkal csökkent a beérkező gázmennyiség. Az orosz-ukrán gázárvita okozta szállítási zavarok a szlovák gázművek (SPP) szóvivője szerint keddre virradóra maradéktalanul rendeződtek. Kedden a szlovák gazdasági miniszter az SPP képviselőinek bevonásával rendkívüli értekezletet tartott a szlovák gázellátási helyzet megvitatására. Ezt követően Jirko Malchárek gazdasági miniszter kijelentette: Szlovákiában nincs gázválság, és az orosz-ukrán gázárvita kapcsán a jövőben sem fenyegeti az országot semmilyen kockázat.

Olaszország - Az Olaszországba irányuló orosz gázszállítás ismét normális, közölte az olasz ipari miniszter, Claudio Scajola kedden délután. A szállítás a szokásos, óránként 3,3 millió köbméteres ütemű - mondta a miniszter. Hozzátette, hogy hétfő óta a kiesett mennyiség 32 millió köbméter. Az olasz ENI olaj- és gázipari vállalatnál korábban azt mondták, hogy hétfőn és kedd hajnalban a szokásosnál 19 százalékkal kevesebb földgáz érkezett Oroszországból.

Németország - Az E.ON-Ruhrgas szóvivője azt mondta, hogy a Gazprom már hétfő este pótolta az állítása szerint Ukrajnában lecsapolt mennyiséget. A két nagy német gázimportőrnél kedden közölték, hogy helyreállt a szállítás Oroszországból, a Gazprom a szerződéses mennyiséget küldi. Hétfőn az Ukrajna felől szállító két vezeték egyikében 30 százalékkal csökkent a gázszállítás, a kieső mennyiséget az E.ON-Ruhrgas más európai forrásokból pótolta. Az évi 100 milliárd köbméteres német gázfelhasználás forrása egyharmadrészt Oroszország. Az orosz importgáz kétharmada, körülbelül 22 milliárd köbméter évente, Ukrajnán keresztül érkezik, mondták az E.ON-Ruhrgasnál.

Horvátország - Kedden Horvátország is az orosz gázszállítások normalizálódásáról számolt be. Hétfőn még 30 százalékos nyomáscsökkenést mértek a belépő vezetéken. Az INA-Naftaplin az jelentette, hogy közép-európai idő szerint hétfő este 22 órától már a szerződéses mennyiség érkezett, 131 ezer köbméter óránként. A horvát kőolajipari vállalat, az INA - amelyben a Mol Rt. 25 százalék plusz egy részvénnyel rendelkezik - korábban közölte, hogy csak két hétre szóló tartalékai vannak, és az ipari fogyasztók számára csökkentették a szállításokat. Horvátország saját földgázszükségletének mintegy 60 százalékát maga termeli, a maradék 40 százalékot importból - főként Oroszországból - szerzi be.

Lengyelország - A lengyel PGNiG földgázipari társaság közölte, hogy kedd reggelre a normális szintre állt vissza az Ukrajnából érkező fölgáz mennyisége, amely két nappal korábban a felére csökkent. Lengyelország szükségletének mintegy 60 százalékát oroszországi földgázzal elégíti ki.

Szlovénia - A szlovén földgázimportőr vállalat, a Geoplin is azt jelentette, hogy hétfő éjjel már a szerződésben szereplő mennyiség érkezett Oroszországból, szemben a hétfői mintegy egyharmadával csökkent mennyiséggel. Szlovénia szükségletének 15 százalékát fedezi orosz földgázból, fő ellátója Algéria.