Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Egységes lesz a vásárlói hitelezés rendszere az EU-ban

2002.09.13. 10:38
Közös a pénz, közös a piac, azonosak lesznek a vásárlói hitelezés feltételei is az Európai Unióban. Az EU Bizottsága kezdeményezi a vásárlói hitelek szabályozásának korszerűsítését, harmonizálását az Európai Unióban.
Ha az Európai Parlament és a tagállamok jóváhagyják, új, egységes szabályozás lép életbe, amely egyformán védi a vásárlókat és a hitelezőket, s lehetővé teszi az EU-n belüli vásárlói hitelpiac jobb működését.

A jelenlegi EU-szabályozást 1987-ben vezették be, s az nem tartott lépést a vásárlói hitelezés változásaival, napjainkra nagymértékben meghaladták a nemzeti szabályozások.

Az új EU-direktíva átlátható lesz, jobban figyelembe veszi a hitelező érdekeit is, miközben sok tekintetben kedvez a hitelt felvevőnek. A pénzintézet érdekeit szolgálja például azzal, hogy megkönnyíti a várható kockázat megbecsülését. Bevezeti a vásárlói hitelezés több új formáját, s az egyik legfontosabb újdonságként lehetőséget ad a vásárlónak arra, hogy 14 napon belül anyagi és jogi következmények nélkül visszalépjen a szerződéstől.

Hitel az e-kereskedelemben

Az új szabályozás kapcsán a Bizottság egy hosszú távú feladattervet is kiadott azokról a teendőkről, amelyeket a pénzügyi szolgáltatások belső piacán kell elvégezni, s gondolt az e-kereskedelem lehetőségeinek bővítésére is.

Első reagálásában az Európai Vásárlók Szervezete (BEUC) üdvözölte a javaslatot, de sajnálkozását fejezte ki, hogy az igénybe vehető hitelösszeg maximálása néhány országban csökkenti a felvehető kölcsön jelenlegi szintjét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!