Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egységes lesz a vásárlói hitelezés rendszere az EU-ban

2002.09.13. 10:38
Közös a pénz, közös a piac, azonosak lesznek a vásárlói hitelezés feltételei is az Európai Unióban. Az EU Bizottsága kezdeményezi a vásárlói hitelek szabályozásának korszerűsítését, harmonizálását az Európai Unióban.
Ha az Európai Parlament és a tagállamok jóváhagyják, új, egységes szabályozás lép életbe, amely egyformán védi a vásárlókat és a hitelezőket, s lehetővé teszi az EU-n belüli vásárlói hitelpiac jobb működését.

A jelenlegi EU-szabályozást 1987-ben vezették be, s az nem tartott lépést a vásárlói hitelezés változásaival, napjainkra nagymértékben meghaladták a nemzeti szabályozások.

Az új EU-direktíva átlátható lesz, jobban figyelembe veszi a hitelező érdekeit is, miközben sok tekintetben kedvez a hitelt felvevőnek. A pénzintézet érdekeit szolgálja például azzal, hogy megkönnyíti a várható kockázat megbecsülését. Bevezeti a vásárlói hitelezés több új formáját, s az egyik legfontosabb újdonságként lehetőséget ad a vásárlónak arra, hogy 14 napon belül anyagi és jogi következmények nélkül visszalépjen a szerződéstől.

Hitel az e-kereskedelemben

Az új szabályozás kapcsán a Bizottság egy hosszú távú feladattervet is kiadott azokról a teendőkről, amelyeket a pénzügyi szolgáltatások belső piacán kell elvégezni, s gondolt az e-kereskedelem lehetőségeinek bővítésére is.

Első reagálásában az Európai Vásárlók Szervezete (BEUC) üdvözölte a javaslatot, de sajnálkozását fejezte ki, hogy az igénybe vehető hitelösszeg maximálása néhány országban csökkenti a felvehető kölcsön jelenlegi szintjét.