Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Uniós szalámitaktika

2002.09.26. 09:35
Az Európai Unión kívüli országok állampolgárainak 2003 januárjától tilos hús- és tejtermékeket bevinniük az EU területére.
A turistákra vonatkozó legújabb rendelet célja meggátolni a száj- és körömfájáshoz, illetve sertéslázhoz hasonló különféle megbetegedések terjedését az EU-ban. A szigorú intézkedés várhatóan tovább csökkenti az EU-n kívüli országok nyugat-európai turizmusát.

Magyarországnak is be kell vezetnie

A tilalom minden Európai Unión kívüli országra érvényes, Grönland, a Feröer-szigetek, Izland, Andorra, San Marino, Liechtenstein és Svájc kivételével. Az intézkedést - Törökország kivételével - a tagjelölt országoknak is be kell vezetniük a belépő utazókkal szemben - adta hírül a Dán Rádió.

Ez természetesen azt jelenti, hogy a határállomásokon sokkal szigorúbb vizsgálatra számíthatnak a belépő turisták, ami valószínűleg (különösen a rendelkezés bevezetését követő időszakban) jelentős torlódásokat okoz majd.

Az EU területére utazók tájékoztatása érdekében David Byrne fogyasztóvédelmi biztos széles körű kampányt kezdeményezett. Ennek részeként az országutak mellett hatalmas plakátokat helyeznek el, amelyeken vörös színű kereszttel áthúzott hús-, tej- és sajttermékek figyelmeztetnek a tilalomra. Ezekkel a plakátokkal találkozhatnak majd mindazok a turisták, akik az EU vagy az EU-tagjelölt országok területén utaznak. A Dán Rádió híre arról nem szól, hogy a kampány költségvetését milyen forrásból finanszírozzák majd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!