Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Brit euróellenzők: egy érvvel kevesebb?

2002.07.30. 14:33
A brit cégek szerint a közös európai valuta bevezetéséhez 64 pennys, euróval szembeni fontárfolyam lenne megfelelő - derül ki abból a felmérésből, amely mintegy 400 szigetországi vállalat véleményét tükrözi. Ez az adat növeli az euró híveinek optimizmusát.
A cégek által elfogadhatónak tartott átlagos szint ugyanis nem tér el kiugró mértékben a mostani fontárfolyamtól: a múlt hét végén az euróval szemben 63,1 pennys szinten állt a brit valuta.

Az árfolyammal nem lesz gond

A felmérés eredményét lelkesen üdvözölték az euró bevezetésének hívei, ugyanis a közös pénz ellenzői gyakran hangoztatják, hogy a font euróval szembeni árfolyama túl erős, ezért az euró bevezetéséhez - ahhoz, hogy a brit cégek ne járjanak rosszul, - jelentősen esnie kell a brit valutának. Mindez pedig komoly inflációs nyomást okoz majd - vélik az eurószkeptikusok.

Az európárti Britannia Európában nevű szervezet vezetője, Simon Buckby szerint ahogy az euró erősödik, úgy lesz egyre könnyebben elérhető Nagy-Britannia kedvező eurócsatlakozási fontárfolyama is. "Igen fontos, hogy a cégek szerint is nagyon közel vagyunk ehhez a szinthez" - vélekedett Buckby.

Nem kérik, de várják

A kutatásból kiderül az is: bár a britek többsége ellenzi az euró bevezetését, a szigetország cégeinek 52 százaléka úgy látja, hogy a valutauniós tagság kedvező hatással lesz üzleti lehetőségeikre. Csak nyolc százalék gondolja annak ellenkezőjét, közel 30 százalék szerint pedig nem lesz változás.

A felmérésbe bevont 388 cég valamivel több mint kétharmada (68 százalék) azt várja, hogy Nagy-Britannia öt éven belül csatlakozik az eurózónához, és csak alig egynegyedük (22 százalék) szerint nem következik ez be.