Natália
1 °C
7 °C

Brit euróellenzők: egy érvvel kevesebb?

2002.07.30. 14:33
A brit cégek szerint a közös európai valuta bevezetéséhez 64 pennys, euróval szembeni fontárfolyam lenne megfelelő - derül ki abból a felmérésből, amely mintegy 400 szigetországi vállalat véleményét tükrözi. Ez az adat növeli az euró híveinek optimizmusát.
A cégek által elfogadhatónak tartott átlagos szint ugyanis nem tér el kiugró mértékben a mostani fontárfolyamtól: a múlt hét végén az euróval szemben 63,1 pennys szinten állt a brit valuta.

Az árfolyammal nem lesz gond

A felmérés eredményét lelkesen üdvözölték az euró bevezetésének hívei, ugyanis a közös pénz ellenzői gyakran hangoztatják, hogy a font euróval szembeni árfolyama túl erős, ezért az euró bevezetéséhez - ahhoz, hogy a brit cégek ne járjanak rosszul, - jelentősen esnie kell a brit valutának. Mindez pedig komoly inflációs nyomást okoz majd - vélik az eurószkeptikusok.

Az európárti Britannia Európában nevű szervezet vezetője, Simon Buckby szerint ahogy az euró erősödik, úgy lesz egyre könnyebben elérhető Nagy-Britannia kedvező eurócsatlakozási fontárfolyama is. "Igen fontos, hogy a cégek szerint is nagyon közel vagyunk ehhez a szinthez" - vélekedett Buckby.

Nem kérik, de várják

A kutatásból kiderül az is: bár a britek többsége ellenzi az euró bevezetését, a szigetország cégeinek 52 százaléka úgy látja, hogy a valutauniós tagság kedvező hatással lesz üzleti lehetőségeikre. Csak nyolc százalék gondolja annak ellenkezőjét, közel 30 százalék szerint pedig nem lesz változás.

A felmérésbe bevont 388 cég valamivel több mint kétharmada (68 százalék) azt várja, hogy Nagy-Britannia öt éven belül csatlakozik az eurózónához, és csak alig egynegyedük (22 százalék) szerint nem következik ez be.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?