Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Kínát figyelmezteti az EU

2006.10.25. 07:52
Pekingnek a tisztességes verseny és a kiemelkedő globális szerep követelményeit is szem előtt kell tartania - fogalmazott az Európai Bizottság. Ellenkező esetbe az EU korlátozásokat vezet be a kínai árukkal szemben. Az unió fellép a kínai hamisítások ellen is.

A WTO-csatlakozási egyezményben szereplő kínai piacnyitási program maradéktalan végrehajtását sürgette az Európai Bizottság az ázsiai országgal kapcsolatos stratégiájában, ellenkező esetben a testület protekcionista intézkedéseket helyezett kilátásba.

A kedden közzétett, műfaját tekintve politikai iránymutatásnak minősített anyagban Brüsszel kijelentette: Pekingnek a tisztességes verseny és a kiemelkedő globális szerep követelményeit is szem előtt kell tartania, ha azt szeretné, hogy az unióval meglévő kapcsolatai politikailag és gazdaságilag is fenntarthatók legyenek. Az EUbusiness értékelése szerint a brüsszeli stratégia tartalmazza mindazokat az üzeneteket, amelyeket a november eleji kínai tárgyalásaira magával visz Peter Mandelson kereskedelmi biztos a jövő évre tervezett kétoldalú keretegyezmény előkészítését célzó tárgyalásokra.

A kölcsönös áruforgalmi kapcsolatokban Kína jelentős többletet tud kimutatni, emellett azonban a EU-tagállamok kivitele is jelentősen - 2000 és 2005 között 69 százalékkal - növekedtek. A stratégiai irányvonalakat tartalmazó dokumentum megállapítja, hogy a következő évekre Kína képviseli a legnagyobb kihívást az EU kereskedelempolitikájában. A 25 tagállam jelenleg 19 százalékkal részesedik a népes ázsiai állam külkereskedelméből, az onnan származó bevitel pedig a legnagyobb tételt képviseli az unió külső áruforgalmában.

Emiatt van különösen nagy súlya annak, hogy Európában egyre több cég teszi szóvá a WTO-hoz való 2001-es csatlakozás idején vállalt kínai kötelezettségek elégtelen teljesítését, az azóta bevezetett új beviteli korlátozásokat, amelyekkel akadályozzák a tagállamok vállalatainak eladásait és befektetéseit. Az EU mindenekelőtt követeli, hogy Peking állítsa le a vállalatoknak - vissza nem térítendő juttatás, alacsony kamatozású vagy kamat nélküli hitelek formájában - nyújtott támogatásokat, reformálja meg a bankrendszert. Kemény bírálattal illeti Brüsszel a szellemi tulajdonjogok visszatérő és gyakori kínai megsértését. Mint a dokumentum fogalmaz, nem elég bizonyos törvényeket meghozni, meg is kell teremteni a körülményeket azok betartatásához, emellett szavatolni kell a hatásos elrettentést a másolásoktól és hamisításoktól. Le kell számolni azzal a gyakorlattal - hangoztatja a bizottság -, hogy az oda szállító vállalatokat kényszerítik a termelési és a műszaki részletek feltárására.

A testület kilátásba helyezte, hogy az ilyen és hasonló túlkapásokkal szemben a későbbiek során szervezett védelemben részesíti a tagországok - főleg kisebb és közepes - vállalatait. A bizottság külön is nyomást akar gyakorolni a kínai közbeszerzések piacának megnyitásáért. Ennek a pontnak a jelentőségét illusztrálja, hogy a WTO becslése szerint ez az értékesítési csatorna globális viszonylatban a GDP 10-15 százaléka közé tehető.

Brüsszel ezért sürgeti, hogy Kína máris tegyen előkészületeket a WTO keretében általánosan elfogadott közbeszerzési egyezmény 2009-es aláírására és alkalmazására.