Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Tovább javulhat az uniós költségvetés az Európai Parlamentben

Az Európai Parlament szerdán első körben elutasította a tagállamok vezetői által tavaly decemberben javasolt 2007-2013-as költségvetést, mondván az nem teszi lehetővé az Európai Unió számára, hogy megfeleljen a modern kor kihívásainak.
Az Európai Parlament szerdán 541 szavazattal, 56 ellenében és 76 tartózkodás mellett elutasította a tagállamok vezetői által tavaly decemberben kikalapált uniós költségvetési megállapodást és felszólította az osztrák elnökséget, hogy kezdjen tárgyalásokat a Parlamenttel a kiadások növeléséről. A keretköltségvetés elfogadásához az EP hozzájárulása is szükséges.

A parlamenti határozat szerint az EU 2007-2013-as finanszírozásáról szóló decemberi európai tanácsi megállapodás csalódást keltő, mert a hagyományos, újraelosztó közösségi programokon - a mezőgazdasági politikán és a felzárkóztatáson - túl szinte semmire nem marad pénz és ezért nem teszi lehetővé az EU számára, hogy megfeleljen a modern kor kihívásainak. A határozat szerint a tagállamok pusztán nemzeti érdekeikre figyeltek a tárgyalások során, az európai érdek teljesen kimaradt a költségvetésből.

Mint emlékezetes, a Huszonötök tavaly decemberi találkozójukon mintegy 862 milliárd eurót hagytak jóvá az Európa Unió számára a következő hétéves időszakra. A nettó befizető tagállamok makacs ellenállása miatt ez majdnem 200 milliárddal kevesebb, mint amit az Európai Bizottság 2004 januárjában, a tárgyalások megkezdésekor javasolt, és lényegesen elmarad az EP által tavaly nyáron javasolt 975 milliárd eurótól is. A csökkentések főleg a "puha" programokat érintik, kevesebb pénz lenne például a népszerű Erasmus egyetemi programra.

Az EP kevesli a pénzt

"Ha a tagállamok komolyan gondolják a lisszaboni [gazdaságmodernizációs] programot, ahhoz pénzre van szükség. Nem értjük, hogyan lehetne az európai gazdaságot átalakítani a Tanács [a tagállamok] által decemberben elfogadott költségvetéssel, a régi és új tagok közti fejlettségi különbségek megszüntetéséről nem is beszélve" - mondta Janusz Lewandowski (konzervatív, lengyel), az EP költségvetési bizottságának elnöke.

A tagállamok és az EP közti tárgyalások már szerdán megkezdődnek és feltehetőleg hónapokig fognak tartani. Az EP főleg az újabb közösségi politikákra fordított kiadásokat akarja növelni, elsősorban a kutatás-fejlesztés, oktatás, versenyképesség és kül- és biztonságpolitikai fejezetekben. A tagállamokat vezető Ausztria tegnap azt mondta, hogy Bécs teljesen nyitottan kezdi majd meg a tárgyalásokat, noha megfigyelők szerint a költségvetést finanszírozó északi államok fukarsága miatt igazán számottevő kiadásnövelésre aligha lesz mód.

Schüssel székfoglalója

Szerda délelőtt a másik fontos esemény az volt Strasbourgban, hogy Ausztria átvette a Tanács soros elnöki posztját Nagy-Britanniától. Wolfgang Schüssel osztrák kancellár székfoglalójában elmondta, hogy fő feladatának az európai állampolgárok bizalmának visszanyerését és a gazdaság fellendítését tekinti. Szólt egy hatékony közös európai energiapolitika kialakításának szükségéről is a decemberi gázválsághoz hasonló események elkerülésére. A többi felszólalás közül talán a liberális frakcióvezető Graham Watson (brit) szavai voltak a legfigyelemreméltóbbak: Watson az új tagállamok munkavállalóit sújtó korlátozások mihamarabbi eltörlését sürgette, mondván elfogadhatatlan, hogy a keleti tagországokat még mindig másodrangú európaiakként kezelik.

A székfoglalót követően a kancellár Josep Borrell európai parlamenti elnökkel és José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel ebédelt. A téma főleg a költségvetés volt, de ezen a ponton részletekről még nem esett szó.