Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Jövő héten értékelik a magyar konvergenciaprogramot

2006.09.18. 16:54
Szeptember 26-án teszi közzé értékelését az Európai Bizottság a magyar konvergenciaprogramról. Bár hivatalosan Brüsszel előzetesen nem közöl semmilyen részletet az értékelésből, kiszivárgott információk azt sejtetik, hogy alapvetően pozitív hangvételű állásfoglalás várható a kormánytervekről.

Szerepel az Európai Bizottság szeptember 26-i strasbourgi ülésének napirendjén Magyarország konvergenciaprogramjának értékelése - tudta meg az MTI hétfőn a brüsszeli testületnél.

Pozitív hangvétel

Ez azt jelenti, hogy öt nappal az önkormányzati választások megrendezése előtt ismertté válik, hogyan vélekedik az uniós "kormány" a magyar euróbevezetés tervezett pályájáról és az ahhoz kapcsolódó reformokról.

Bár hivatalosan Brüsszel előzetesen nem közöl semmilyen részletet az értékelésből, kiszivárgott információk azt sejtetik, hogy alapvetően pozitív hangvételű állásfoglalás várható a kormánytervekről.

Másfél héttel ezelőtt Joaquín Almunia, a bizottság pénzügyi felelőse újságíróknak nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy testülete pozitív értékelést "tud adni" a programra.

Bizottsági források a napokban azt mondták a Reuters hírügynökségnek is, hogy általánosságban tekintve pozitív értékelés várható. Egy akkor idézett illetékes szerint "ambicózus, példa nélküli" pénzügyi szigorúságról van szó a programban, és "az erőfeszítéseket pozitív megközelítéssel bátorítani kell".

Még változhat

Az unió - a szerződésben rögzített szempontok tiszteletben tartásának megkövetelésén túl - elvileg nem szól bele a tagországi kompetenciába tartozó konvergenciaprogramok alakításába, csak akkor emel szót, amikor az abban szereplő célok teljesítését nem tartja reálisnak. A mostani esetleges jóváhagyás is elsősorban arra vonatkozik majd, hogy a program reális utat és célokat vázol fel, amennyiben sikerül végrehajtani.

Más kérdés, hogyan fogadja Brüsszel a programban szereplő számok némelyikét, például az arányaiban uniós szinten a legmagasabbak közé tartozó államháztartási hiányra vonatkozó előrejelzéseket.

A bizottság napirendjén az utolsó pillanatokban még lehetségesek változások, az adott heti ülés programját rendszerint csak egy-két nappal korábban véglegesítik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!