Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jövő héten értékelik a magyar konvergenciaprogramot

2006.09.18. 16:54
Szeptember 26-án teszi közzé értékelését az Európai Bizottság a magyar konvergenciaprogramról. Bár hivatalosan Brüsszel előzetesen nem közöl semmilyen részletet az értékelésből, kiszivárgott információk azt sejtetik, hogy alapvetően pozitív hangvételű állásfoglalás várható a kormánytervekről.

Szerepel az Európai Bizottság szeptember 26-i strasbourgi ülésének napirendjén Magyarország konvergenciaprogramjának értékelése - tudta meg az MTI hétfőn a brüsszeli testületnél.

Pozitív hangvétel

Ez azt jelenti, hogy öt nappal az önkormányzati választások megrendezése előtt ismertté válik, hogyan vélekedik az uniós "kormány" a magyar euróbevezetés tervezett pályájáról és az ahhoz kapcsolódó reformokról.

Bár hivatalosan Brüsszel előzetesen nem közöl semmilyen részletet az értékelésből, kiszivárgott információk azt sejtetik, hogy alapvetően pozitív hangvételű állásfoglalás várható a kormánytervekről.

Másfél héttel ezelőtt Joaquín Almunia, a bizottság pénzügyi felelőse újságíróknak nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy testülete pozitív értékelést "tud adni" a programra.

Bizottsági források a napokban azt mondták a Reuters hírügynökségnek is, hogy általánosságban tekintve pozitív értékelés várható. Egy akkor idézett illetékes szerint "ambicózus, példa nélküli" pénzügyi szigorúságról van szó a programban, és "az erőfeszítéseket pozitív megközelítéssel bátorítani kell".

Még változhat

Az unió - a szerződésben rögzített szempontok tiszteletben tartásának megkövetelésén túl - elvileg nem szól bele a tagországi kompetenciába tartozó konvergenciaprogramok alakításába, csak akkor emel szót, amikor az abban szereplő célok teljesítését nem tartja reálisnak. A mostani esetleges jóváhagyás is elsősorban arra vonatkozik majd, hogy a program reális utat és célokat vázol fel, amennyiben sikerül végrehajtani.

Más kérdés, hogyan fogadja Brüsszel a programban szereplő számok némelyikét, például az arányaiban uniós szinten a legmagasabbak közé tartozó államháztartási hiányra vonatkozó előrejelzéseket.

A bizottság napirendjén az utolsó pillanatokban még lehetségesek változások, az adott heti ülés programját rendszerint csak egy-két nappal korábban véglegesítik.