Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Az EU visszakéri Romániától a támogatást

2005.07.01. 10:36
Az EU kénytelen 1,2 millió eurót visszakérni a román kormánytól, jelentette be a román tengerparton tett látogatása alkalmával Jonathan Scheele, az Európai Bizottság bukaresti delegációjának vezetője. Az uniós politikus az EU-támogatásban részesített projektek végrehajtásával elégedetlen, s bejelentése kellemetlen diplomáciai incidenst szült.

Konstanca város kiállítócsarnokának építését 2002-ben uniós támogatással kezdték el, ám a helyi megyei tanács élén időközben történt személyi változás miatt a beruházás nem fejeződött be. Jonathan Scheele bejelentette, a projektet a szerződés határidejének lejárta miatt felfüggesztettnek tekinti, s az Európai Unió a bukaresti kormánytól be fogja hajtani az elköltött 1,2 millió eurót. "Ez lecke lesz mindazoknak a településeknek, amelyek nem költik el az uniótól felvett pénzösszeget", figyelmeztetett Jonathan Scheele, akinek bejelentése felháborította Nicusor Constantinescut, a megyei tanács elnökét, és a város polgármesterét.

Constantinescu azzal vádolta meg Scheelet, hogy bírálata a tanács volt elnökéhez, Stelian Dutu demokrata párti parlamenti képviselőhöz fűződő baráti kapcsolatából fakad. Jonathan Scheele figyelmeztette a megyei tanácselnököt, hogy az ő sajtóértekezletén tartózkodnak, válaszként Constantinescu a város polgármesterével együtt kivonult a teremből és becsapta az ajtót. Sajtójelentések szerint az uniós politikus fülig vörösödve közölte, hogy ilyen bánásmódban még soha nem volt része.

Később rendezett sajtóértekezletén Nicusor Constantinescu bejelentette: Brüsszelben panaszt emel Jonathan Scheele ellen, amiért az EU képviselője akadályozza a helyi közigazgatás munkáját: "Minden Scheele és Dutu barátságával magyarázható. Scheele csupa valótlanságot állított. Bennünket, románokat lehet szidni és büntetni, az európai uniós politikusok pedig szentek. Európai Uniós vizsgálatot kérek a pénzalapok felhasználásáról" - hangoztatta a tanácselnök, majd bejelentette, hogy az uniós támogatással elkezdett projektet állami és magántőkéből folytatják.