Gusztáv
3 °C
6 °C

Nem kommentálja a megszorításokat az EU

2006.07.25. 19:38
Az Európai Bizottság bátorítja és támogatja a magyarországi lépéseket, de jelenleg nem fűz hozzájuk hivatalos kommentárt, mert várja, hogy a szeptember elsején Brüsszelnek benyújtandó magyar konvergenciaprogramban pontosan mi fog szerepelni. Gyurcsány Ferenc és Joaquín Almunia gazdasági EU-biztos megbeszélésén nem esett szó az euróbevezetés időpontjáról.

Az Európai Bizottság bátorítja és támogatja a magyarországi lépéseket, de jelenleg nem fűz hozzájuk hivatalos kommentárt, mert várja, hogy a szeptember elsején Brüsszelnek benyújtandó magyar konvergenciaprogramban pontosan mi fog szerepelni - közölte kedden a belga fővárosban Veres János pénzügyminiszter újságírókkal, beszámolva arról a megbeszélésről, amelyet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és ő maga folytatott Joaquín Almuniával, az EU-bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős tagjával. A tanácskozást zárt ajtók mögött tartották.

Statisztikai módszertan

Veres szerint a brüsszeli látogatásnak az volt a célja, hogy az EU-bizottság ne csak szeptember 2-án kezdjen foglalkozni a magyar programmal, hanem már most pontosan lássa a Magyarországon zajló folyamatokat. Közölte: tájékoztatták Almuniát, hogy a megfelelő átláthatóság és hitelesség érdekében a korábban statisztikai vitatémaként felmerült kérdéseket, a Gripen- és az autópálya-elszámolást a költségvetésen belüli elszámolásként fogják kezelni, amivel elkerülhetőek a további viták. Ezek egyébként ismert tételek, csak statisztikai módszertan kérdése, hogy hol számoljuk el - tette hozzá. Veres természetesnek tartotta, hogy ezek a tételek az államháztartási hiányban megjelennek, és hozzátette, jelenleg nincsenek olyan információik, amelyek alapján a hiánycélt tovább kellene módosítani.

Az euró bevezetésének időpontjáról szólva a pénzügyminiszter közölte: ez a mostani találkozón nem volt téma, erről egyelőre nincs is kialakult álláspont, de a benyújtandó konvergencia-program tartalmazza majd a tervezett céldátumot. (Két héttel ezelőtt, az EU-országok pénzügyminisztereinek brüsszeli tanácskozása után Veres azt mondta, hogy a konvergenciaprogramban a kormány nem kívánja módosítani az euróbevezetés tervezett időpontját, a cél továbbra is 2010 marad.)

Gyurcsány természetesen ment Brüsszelbe

Veres János hangsúlyozta, hogy a keddi brüsszeli munkamegbeszélés egy teljesen normális folyamat szokásos része volt, hiszen a konvergenciaprogram előkészítése kapcsán az elmúlt hetekben már számos megbeszélés volt egyes intézményekkel, s ezek különböző szinteken folytatódni fognak augusztus végéig, egyebek között Brüsszelben is. Azt pedig, hogy Gyurcsány Ferenc emiatt eljött Brüsszelbe, természetesnek mondta. Kiemelte, Magyarország legfontosabb döntései most három témakör - az EU-forrásokból végrehajtandó fejlesztések, az egyensúlyi kérdések és az államháztartási reform - körül csoportosulnak, Gyurcsány Ferenc ezekben a munkákban otthon is személyesen részt vesz, s így érthető, hogy Brüsszelbe, Almuniához is személyesen látogatott el.

A konvergenciaprogram az euróövezetbe való belépést megelőző felkészülésről szól, minden ország esetében konkrét célokkal, teljesítendő feladatokkal. Magyarországnak azért kell szeptember elsejéig egy új változatot kidolgoznia, mert Brüsszel megkérdőjelezte a korábbi programban szereplő hiánycélok tarthatóságát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!