Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem kommentálja a megszorításokat az EU

2006.07.25. 19:38
Az Európai Bizottság bátorítja és támogatja a magyarországi lépéseket, de jelenleg nem fűz hozzájuk hivatalos kommentárt, mert várja, hogy a szeptember elsején Brüsszelnek benyújtandó magyar konvergenciaprogramban pontosan mi fog szerepelni. Gyurcsány Ferenc és Joaquín Almunia gazdasági EU-biztos megbeszélésén nem esett szó az euróbevezetés időpontjáról.

Az Európai Bizottság bátorítja és támogatja a magyarországi lépéseket, de jelenleg nem fűz hozzájuk hivatalos kommentárt, mert várja, hogy a szeptember elsején Brüsszelnek benyújtandó magyar konvergenciaprogramban pontosan mi fog szerepelni - közölte kedden a belga fővárosban Veres János pénzügyminiszter újságírókkal, beszámolva arról a megbeszélésről, amelyet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és ő maga folytatott Joaquín Almuniával, az EU-bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős tagjával. A tanácskozást zárt ajtók mögött tartották.

Statisztikai módszertan

Veres szerint a brüsszeli látogatásnak az volt a célja, hogy az EU-bizottság ne csak szeptember 2-án kezdjen foglalkozni a magyar programmal, hanem már most pontosan lássa a Magyarországon zajló folyamatokat. Közölte: tájékoztatták Almuniát, hogy a megfelelő átláthatóság és hitelesség érdekében a korábban statisztikai vitatémaként felmerült kérdéseket, a Gripen- és az autópálya-elszámolást a költségvetésen belüli elszámolásként fogják kezelni, amivel elkerülhetőek a további viták. Ezek egyébként ismert tételek, csak statisztikai módszertan kérdése, hogy hol számoljuk el - tette hozzá. Veres természetesnek tartotta, hogy ezek a tételek az államháztartási hiányban megjelennek, és hozzátette, jelenleg nincsenek olyan információik, amelyek alapján a hiánycélt tovább kellene módosítani.

Az euró bevezetésének időpontjáról szólva a pénzügyminiszter közölte: ez a mostani találkozón nem volt téma, erről egyelőre nincs is kialakult álláspont, de a benyújtandó konvergencia-program tartalmazza majd a tervezett céldátumot. (Két héttel ezelőtt, az EU-országok pénzügyminisztereinek brüsszeli tanácskozása után Veres azt mondta, hogy a konvergenciaprogramban a kormány nem kívánja módosítani az euróbevezetés tervezett időpontját, a cél továbbra is 2010 marad.)

Gyurcsány természetesen ment Brüsszelbe

Veres János hangsúlyozta, hogy a keddi brüsszeli munkamegbeszélés egy teljesen normális folyamat szokásos része volt, hiszen a konvergenciaprogram előkészítése kapcsán az elmúlt hetekben már számos megbeszélés volt egyes intézményekkel, s ezek különböző szinteken folytatódni fognak augusztus végéig, egyebek között Brüsszelben is. Azt pedig, hogy Gyurcsány Ferenc emiatt eljött Brüsszelbe, természetesnek mondta. Kiemelte, Magyarország legfontosabb döntései most három témakör - az EU-forrásokból végrehajtandó fejlesztések, az egyensúlyi kérdések és az államháztartási reform - körül csoportosulnak, Gyurcsány Ferenc ezekben a munkákban otthon is személyesen részt vesz, s így érthető, hogy Brüsszelbe, Almuniához is személyesen látogatott el.

A konvergenciaprogram az euróövezetbe való belépést megelőző felkészülésről szól, minden ország esetében konkrét célokkal, teljesítendő feladatokkal. Magyarországnak azért kell szeptember elsejéig egy új változatot kidolgoznia, mert Brüsszel megkérdőjelezte a korábbi programban szereplő hiánycélok tarthatóságát.