Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Gyurcsány elutasította a brit EU-költségvetési javaslatot

2005.12.15. 23:48
Magyarország határozott nemet mondott a brit EU-költségvetési kompromisszumos javaslatra. A terv a nemzeti és az európai felelősséget egyaránt sérti, vélte a kormányfő. Új javaslat készül.
Magyarország határozott nemet mondott az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletének első napján, csütörtökön az unió 2007-2013-as költségvetéséről előző nap beterjesztett brit kompromisszumos javaslatra - közölte magyar újságírókkal késő este László Boglár, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szóvivője.

> Hozzátette, a magyar delegáció - álláspontjának részletes ismertetése érdekében - kétoldalú egyeztetést kért a csúcsértekezletet elnöklő brit küldöttségtől. Erre már a péntek reggeli hivatalos újrakezdés előtt sor kerülhet, de nem kizárt, hogy még további egyeztetésekre lesz szükség a végső döntésig.

Nincs kompromisszum

A magyar kormányfő már délelőtti sajtótájékoztatóján jelezte, hogy Budapest jelenlegi formájában nem tartja elfogadhatónak a javaslatot. Gyurcsány Ferenc akkor egyebek között úgy fogalmazott, hogy a terv a nemzeti és az európai felelősséget egyaránt sérti, és javítani kell rajta.

Abban is érdekelt ugyanakkor az ország, hogy az uniónak legyen költségvetése - tette hozzá. Ezzel a javaslattal nem kell kompromisszumot kötni, el kell utasítani - hangoztatta már akkor.

Új javaslat készül

Az uniós csúcstalálkozó első napja csütörtök késő este, az állam- és kormányfői vacsorával befejeződött. A brit EU-elnökség jelezte, hogy kétoldalú egyeztetésekre készül a delegációk egy részével a javaslat továbbfejlesztése érdekében.

Csütörtök este több illetékes a korábbiaknál valamivel optimistább nyilatkozatot tett a megállapodás esélyeiről, mások szerint viszont továbbra is kérdéses a megegyezés. Göran Persson svéd miniszterelnök például hangoztatta, hogy a tagországok álláspontjai között továbbra is igen nagyok a különbségek. Német források szerint viszont valamelyest javultak az esélyei a megegyezésnek.

Diplomáciai forrásból azt jelezték, hogy a brit elnökség pénteken várhatóan újabb javaslatot készít az addigi tapasztalatok alapján.

Nagy-Britannia az előző napi javaslatban a szóban forgó hét év alatt nem egészen 850 milliárd eurót elérő - tavalyi árakon számolva, évente az uniós összjövedelem 1,03 százalékát kitevő - büdzsé elfogadását kérte. Szinte valamennyi tagállam már a csúcs előtt bírálta a tervet.